5 sollicitatietips om de baan te vinden die echt bij je past

5 sollicitatietips om de baan te vinden die echt bij je past - by Tim Gouw - businesswomen-businesswoman-interview-meeting-70292

Je hebt een tijdje ergens gewerkt en merkt dat je toe bent aan een nieuwe baan. Werk dat nog beter bij je past, waar je nog meer op je plek bent en waar je het verschil kunt maken. Hoe vind je in het oerwoud aan alle vacatures de baan die echt bij je past? Deze vijf sollicitatietips helpen je op weg.

1. Netwerken werkt!

Veel vacatures komen niet eens online te staan. Die vacatures worden via via vervuld. Zorg dus dat je met veel mensen in gesprek gaat. Zoek mensen op via LinkedIn die nu het werk doen dat jij graag zou willen doen. Maak contact en vraag of je eens mag bellen of op de koffie mag komen. Je vraagt dan niet om hun baan, maar juist om informatie, sollicitatietips en advies. Van deze mensen kan je veel leren over welke stappen je nog moet zetten om de baan te krijgen die jij ambieert. Denk je: dat is gek, een onbekende benaderen… Die heeft daar vast geen zin in? Niets is minder waar. Mensen vinden het leuk om iets over hun werk te vertellen aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. En stel dat deze persoon opeens een andere baan krijgt en jouw droombaan komt vrij…. Dan ben je alvast in beeld en kan je de vacature voor zijn.

Daarnaast heeft netwerken nog meer mooie voordelen:

  • Je leert mensen kennen
  • En zij kennen weer mensen
  • Je doet waardevolle informatie op over organisaties, het werk, etc.
  • Daarnaast is het inspirerend om met veel verschillende mensen te spreken
  • Je krijgt er nieuwe ideeën van
  • En het helpt je om jouw beeld van jouw gewenste nieuwe stap nog beter te concretiseren

2. Kijk met een open blik

Vaak laat je jezelf afschrikken door de eisen die gesteld worden in een vacature. In de praktijk blijkt dat vooral vrouwen pas solliciteren als ze er zeker van zijn dat ze aan alle vereisten voldoen. Mannen zijn sneller geneigd om te solliciteren, ook als ze nog niet aan alle vereisten voldoen. Kijk met een open blik naar een vacature. Beschik je nog niet over alle gewenste vereisen? Kijk dan wat je extra meeneemt voor deze baan of voor het bedrijf. Richt je dus op wat je wel komt brengen. Laat merken dat je de vaardigheden die je nog niet hebt, wel graag wilt leren.

3. Blijf authentiek

Heb je een vacature gevonden die je aanspreekt en waarop je wilt solliciteren? Doe dat dan op een manier die bij jou past. Blijf in je motivatiebrief en cv dicht bij jezelf. Er zijn veel online mogelijkheden om een mooie cv op te maken. Erg handig, maar zorg wel dat je jezelf erin blijft herkennen. Voeg bijvoorbeeld nog iets extra’s toe waarmee de organisatie meer over jou te weten komt zoals:

  • Een persoonlijk profiel
  • Een filmpje
  • Een link naar jouw website
  • Een portfolio van resultaten die je bereikt hebt

Zorg in ieder geval dat mensen je door middel van je brief echt wat beter leren kennen. Dat kan je doen door qua schrijfstijl, woordkeuze of opbouw origineel te zijn; zodat je onthouden wordt tussen alle brieven. Mensen moeten nieuwsgierig naar je worden en je willen ontmoeten.

4. Wees kritisch

Er wordt vaak vergeten dat een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is. Waarbij de organisatie onderzoekt of jij bij hen past, maar jij onderzoekt net zo goed of de organisatie bij jou past. Vaak ben je daar niet kritisch genoeg in. Probeer in een sollicitatiegesprek voor jezelf na te gaan of deze baan en de organisatie wel echt bij jou past. Stel dus vooral veel vragen die je helpen om een goed en realistisch beeld te krijgen. Denk aan vragen over:

  • Hoe je werkdag eruit ziet
  • Hoe de sfeer is
  • Met wie je gaat samenwerken
  • Wat er van je verwacht wordt

Wees daarbij ook duidelijk wat jij verwacht in een baan, van collega’s, van een leidinggevende. Je zorgt er zo ook voor dat het een gelijkwaardig gesprek wordt in plaats van dat de organisatie alleen maar vragen stelt die jij gedwee beantwoordt.

5. Presenteer jezelf zoals je bent

Yes, je mag op sollicitatiegesprek! Leuk en tegelijkertijd heel spannend. En: wat trek je aan? Probeer in te schatten wat voor organisatie het is: heel zakelijk, of meer creatief? Of solliciteer je bij de overheid? Dit is belangrijk om te weten omdat het je informatie geeft over de cultuur, de sfeer en de kledingcodes. Kledingcodes zijn meestal niet omschreven, maar er zijn wel bepaalde verwachtingen. Misschien staat er een teamfoto op de website. Kijk dan eens goed naar de kleding. Of ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Vraag dan gewoon eens wat er verwacht wordt qua kleding. Twijfel je? Ga dan liever iets formeler gekleed dan te casual. Als je formeler gekleed bent en dit blijkt toch overdressed te zijn, dan heb je in ieder geval laten zien dat je je best ervoor hebt gedaan. Zorg er in ieder geval voor dat jij jezelf ook lekker voelt in je kleding. Wanneer jij je lekker en zelfverzekerd voelt in je kleding straal je dat ook uit.

Ga lekker aan de slag met deze sollicitatietips. Veel succes met je sollicitatie!

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Loopbaan, Netwerken, Scoor die baan, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 sollicitatietips om de baan te vinden die echt bij je past'?