7 carrièreboosters voor de zomer

Veel mensen denken in de zomer na over een volgende carrièrestap. De arbeidsmarkt is op dit moment gunstig en het aantal nieuwe vacatures neemt toe. De vakantietijd kan dus goed gebruikt worden om na te denken over een carrièreswitch.

Hierbij 6 tips die werving- en selectiebureau Robert Half op een rijtje zette:

1. Volg een training

Universiteiten, hogescholen en trainingsinstituten in binnen- en buitenland bieden de meest uiteenlopende zomercursussen aan. De kosten zijn vaak niet zo hoog en in sommige gevallen zijn er beurzen beschikbaar. Als je kiest voor een bekende buitenlandse onderwijsinstelling staat dat goed op je cv en een toekomstige werkgever ziet dit als een bewijs van initiatief nemen. Daarnaast ontmoet je tijdens zo’n cursus allerlei nieuwe mensen die ook weer relaties hebben. Je verbreedt je horizon en krijgt een andere kijk op de wereld.

2. Benut LinkedIn en Facebook

Maak gebruik van de sociale netwerken! Werk je LinkedIn profiel bij. Blokkeer privézaken op Facebook en zorg dat deze alleen door familie en vrienden gezien kunnen worden. Grappige foto’s en teksten komen niet erg professioneel over.

3. Ontmoet nieuwe mensen

Netwerken voor young professionals zijn een goede bron om interessante mensen te ontmoeten. Schrijf je in voor vakgroepen, verenigingen of andere organisaties die gelinkt zijn aan je beroep. Ook in de vakantieperiode worden borrels, bijeenkomsten of andere momenten georganiseerd om mensen tot elkaar te brengen.

4. Update je cv en sollicitatiebrief

Kijk nog eens kritisch naar je cv. Is het een droge opsomming van de banen en opleidingen? Gooi het om en zet er bij wat je bereikt hebt bij het desbetreffende bedrijf, liefst met aantoonbare resultaten uitgedrukt in cijfers. Een eigen website of webpagina is helemaal van deze tijd maar blijf serieus en zakelijk. Wees alert op type- of andere fouten in de brief of het cv en neem geen risico maar laat een vriend, familielid of Careerwise expert Tessa je cv nog eens nalezen en beoordelen.

5. Haal de banden met oude bekenden aan

Maakt een lijst van ex-klasgenoten, ex-collega’s, kennissen en relaties die interessant zijn binnen je vakgebied en nodig ze bijvoorbeeld via LinkedIn uit om weer met je in contact te komen. Juist in deze rustige zomerperiode waarin iedereen wat meer tijd heeft, is het handig om te investeren in het ophalen en verder uitbreiden van bestaande relaties.

6. Blijf positief

Ook als je vaak wordt geconfronteerd met afwijzingen probeer toch positief te blijven. Probeer actief te achterhalen waarom je een bepaalde functie niet gekregen hebt. Probeer een ‘nee’ niet te beschouwen als een tegenslag maar als een stapje verder op weg naar de juiste baan. Als je de ideale baan gevonden heeft zijn die afwijzingen niet meer belangrijk.

7. Blijf actief

Sluit je aan bij een vereniging, werk als vrijwilliger of ga uit met vrienden. Met andere woorden, maak tijd voor plezier. Vergeet ook niet elke dag voldoende lichaamsbeweging te nemen. Het is een uitstekende manier om de stress te verminderen en je geest vrij te maken.

Naast deze tips zou je bijvoorbeeld ook research kunnen doen naar banen en werkgevers die je aanspreken. Of mensen om je heen vragen wat zij vinden dat je talenten zijn en welke banen en bedrijven ze jou aanraden. Of… Wat is jouw ultieme ‘zomer-carrière-tip’?

Tags: Loopbaan, Netwerken, Personal Branding, Scoor die baan,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 carrièreboosters voor de zomer'?