Antwoorden op: Wat denk je dat deze functie inhoudt?

Sollicitatieserie: Wat denk je dat deze functie inhoudt?_photo-of-people-having-meeting-3893054_by_Andrea on Pexels

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je hoe jij deze vraag voorbereidt: Wat denk je dat deze functie inhoudt?


Weet jij wat de functie inhoudt waar je op hebt gesolliciteerd? Een recruiter wilt graag weten waarom jij in deze bepaalde baan interesse hebt en of je weet wat de desbetreffende taken zijn die hierbij horen.

Alternatieve vragen

  • Wat denk je dat de taken bij deze functie zijn?
  • Wat ga je doen in deze functie, denk je?
  • Wat spreekt je aan in deze baan?

Goed antwoord

Het sollicitatiegesprek gaat erom dat de recruiter jou beter leert kennen, maar ook zodat jij de functie en het bedrijf beter kan leren kennen. Het is echt een kennismakingsgesprek van twee kanten. Dus:

Weet waar je op solliciteert

Jij weet in grote lijnen wat de functie is en wat jouw taken gaan zijn. Dat hoort een recruiter graag. Zij willen medewerkers die in volle overgave voor deze job aan de slag willen gaan. Dat zijn mensen die weten waar ze op solliciteren en vinden dat ze bij de taken passen. Enthousiastelingen die gericht zoeken naar die ene functie waar ze graag in verder willen groeien.

Deel ervaring uit voorgaande jobs

Jouw kennis is belangrijk. Heb jij nagedacht over jezelf op die desbetreffende plaats in het bedrijf? Wat moet je doen? Veel communicatieve handelingen of werk je veel alleen? Werk je veel vanuit eigen initiatief of werk je alles in opdracht uit? Bekijk dus van te voren op welke functie jij solliciteert. Dit bepaalt mede of jij een geschikte kandidaat bent! Zorg ervoor dat je solliciteert op een vacature waar je voor kán en wíl werken.

Stel je vragen

Zoals net gezegd is een sollicitatiegesprek een kennismaking van twee kanten. Bereid dus ook een paar vragen voor over de functie. In het gesprek wil jij uitzoeken of de baan wel echt bij je past. Een paar goede vragen zijn:

  • Hoe ziet een gemiddelde dag eruit in deze baan?
  • In hoeverre werk ik zelfstandig en in hoeverre in een team bij het uitvoeren van deze functie?
  • Hoeveel vrijheid heb ik in deze functie om zelf beslissingen te nemen?

Slecht antwoord

Iets met …, toch?

Dat je niet alles weet is logisch. Jij hebt waarschijnlijk geen idee hoe de dagen worden ingevuld bij deze organisatie. Maar zorg ervoor dat je wel in grove lijnen kan en durft te omschrijven wat jouw taken worden in deze functie! Ga verder dan: Iets met communicatie toch?

Geen idee!

Geen idee hebben waar je op solliciteert is natuurlijk geen strak plan. De recruiter wil iemand aannemen die zich verdiept heeft in het bedrijf en de functies. Al kom je nog zo spontaan en leuk over; geen idee gaat jou niet aan een baan helpen. Jij wilt zelf ook wel weten waar je op solliciteert, voordat je hier totaal ongeschikt voor blijkt te zijn en er geen plezier uit haalt.

Twijfels en vragen

Twijfels en vragen mogen altijd, maar vragen om extra bevestiging is niet nodig. Laat toch? en of niet? dus zoveel mogelijk achterwege wanneer jij vertelt over de taken die bij deze functie komen kijken. Dat straalt ook gelijk meer vertrouwen en zekerheid uit! Bij het goede antwoord hierboven adviseerde ik om vragen te stellen, en hier raad ik het af. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het valt mee. Informerende en verdiepende vragen zijn goed. Onzekere vragen zoals Euhm ja, dit en dit hield de functie in, toch? zijn niet goed.

Bijvoorbeeld

Ik veronderstel dat ik in deze functie voornamelijk klanten help achter de informatiebalie en de kassa. Natuurlijk is het ook belangrijk om in de winkel klanten te adviseren, dingen schoon te maken en goederen te bestellen. Bij alle taken is het belangrijk om netjes en vriendelijk te communiceren, als ik zelf in een winkel ben wil ik ook graag behulpzaam geholpen worden.

Tags: Millennials generatie Y, Sollicitatiegesprek, sollicitatievragen, Solliciteren, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Antwoorden op: Wat denk je dat deze functie inhoudt?'?