fbpx

Solliciteren naast je baan: zo pak je het aan

Wanneer is de beste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Bij voorkeur op het moment dat je nog werk hebt. Maar de praktijk wijst uit dat dat nog helemaal niet zo gemakkelijk is. Mijn cliënten worstelen vaak met een chronisch gebrek aan tijd om te solliciteren naast je vaste baan en vinden het moeilijk om voor elke sollicitatie een nieuwe reden voor hun afwezigheid te bedenken.

Steek er energie in en maak keuzes

Toegegeven, solliciteren kost tijd, veel tijd, en het is zeker niet altijd gemakkelijk om tijd vrij te maken naast een veeleisende baan. Realiseer je echter dat als je een andere baan wilt, je er niet aan ontkomt om daar tijd en energie in te steken. Kies er bijvoorbeeld voor om je vakantiedagen te spreiden over een langere periode, zodat je wekelijks één dag(deel) hebt om met je sollicitaties bezig te zijn. Beperk je privé-activiteiten, zet je vrijwilligerswerk tijdelijk op een lager pitje en stel sociale verplichtingen uit tot je weer meer ruimte hebt in je agenda. Maak keuzes, je kunt niet naast het solliciteren ook nog zelf je huis verbouwen of voorzitter zijn van de sportvereniging.

Verzin geen smoezen

De ene keer zeg je dat je naar de tandarts moet, dan moet je weer naar de dokter, terwijl je eigenlijk gaat solliciteren. Vermijd dergelijke smoezen, want als men erachter komt is het gedaan met je geloofwaardigheid. Zeg daarentegen dat er een privékwestie is die je moet afhandelen of geef geen reden op, maar volsta met te zeggen dat je later komt.

Solliciteren naast je vaste baan: werkgever inlichten?

Meestal is het niet verstandig om tegen je werkgever te zeggen dat je gaat solliciteren. Het gevaar bestaat dat je als ‘aangeschoten wild’ gezien gaat worden en dat daarmee je kansen en mogelijkheden drastisch ingeperkt worden. Dit geldt echter niet voor alle organisaties. Er zijn ook werkgevers die de employability van hun medewerkers juist stimuleren of dit nu in of buiten de organisatie is. In zo’n geval is het helemaal niet gek om bijvoorbeeld te melden dat je benaderd bent door een headhunter, dit kan je interne loopbaanmogelijkheden wellicht ook weer vergroten.

Pas op met social media

Houd ook rekening met wat je online zet. Wees bijvoorbeeld op LinkedIn niet te openhartig over het feit dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Dit neemt echter niet weg dat je wel degelijk je profiel up to date kunt houden en deel kunt nemen aan discussies in groepen om zo je kwaliteiten en expertise voor het voetlicht te brengen.

Het gaat om de langere termijn voordelen

Hoewel het misschien op het moment zelf lastig kan zijn om te solliciteren naast je vaste baan, is het goed om voor ogen te houden dat op de langere termijn je loopbaan belangrijker is dan je huidige baan. Wanneer je een gebrek aan tijd als excuus blijft gebruiken om niet te solliciteren, dan wil je die nieuwe baan kennelijk niet graag genoeg.

Tags: , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren naast je baan: zo pak je het aan'?