fbpx

Een onweerstaanbaar cv

Ik vind het leuk om werkzoekenden te helpen zich sterk te presenteren op de arbeidsmarkt. Het schrijven van een onweerstaanbaar Curriculum Vitae (CV) ligt ook voor jou binnen handbereik. Om te beginnen bied ik je een handig Personal Branding Stappenplan van waaruit jij jouw CV op kunt stellen.

Geen utopie

Een CV dat jou op het lijf is geschreven, dat een weerspiegeling is van jouw unieke talenten, dat door iedere recruiter met een glimlach wordt gelezen en waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek… een utopie? Nee hoor. Een goede voorbereiding is het halve werk en het is belangrijk om al je gebruikelijke opvattingen over een CV te laten varen. Lukt je dat?

Personal Branding stappenplan

Om een onweerstaanbaar CV te krijgen adviseer ik onderstaande stappen te doorlopen. Je brengt in kaart wie jij bent, wat je wilt, wat je goed kunt en hoe je dat wilt bereiken. De antwoorden op de vragen neem je op in je CV.

Wat straal je uit?

Personal branding gaat over je persoonlijke imago. Het moeilijke daaraan is dat jij je persoonlijke imago niet zelf bepaalt. Dat doen anderen. Jij bepaalt alleen wat je uitstraalt en overbrengt. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over jouw unieke eigenschappen, het totale pakketje waarmee jij op anderen een positieve indruk achter wilt laten. Jouw persoonlijke ‘merk’ als het ware.

Stap 1: Zelfanalyse

De allereerste stap is het analyseren van jezelf. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Er worden op internet veel eenvoudige testjes aangeboden die je meer zelfkennis kunnen opleveren. Er zijn zowel gratis tests als betaalde tests. Zoek bijvoorbeeld eens op “groepsroltest”, “competentietest”, “beroepskeuzetest” of “persoonlijke swot-analyse”. Daarnaast:

Stap 2: creëer je personal brand

Google eens op je eigen naam en kijk wat er in de zoekresultaten verschijnt. Sluit dit aan bij wat je wilt uitstralen?

Stap 3: Communiceer je personal brand

Stap 4: Beheer je personal brand

De vorm bepaal je helemaal zelf

Hoe jouw CV er vervolgens precies uit moet komen te zien bepaal je helemaal zelf. Het belangrijkste is dat je CV past bij wie jij bent. Er zijn dus geen standaard regels. Je zult in ieder geval iets willen zeggen over je werkervaring, opleidingen, competenties, doelen en ambities en over je eigen personal brand. Bedenk wel dat een heel uitgesproken CV ook uitgesproken reacties uitlokt. Het komt soms ook voor dat je omgeving zich dankzij een mengeling van angst en een conservatieve instelling, alleen maar negatief kan uitlaten over jouw nieuwe CV. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en blijf openstaan voor opbouwende kritiek, maar houd je eigen doelen en dromen scherp voor ogen. Zoek je tips om je CV nog beter te maken? Je vindt trouwens nog veel meer tips hier op Careerwise.


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: , , , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu