De enige 2 tips die je nodig hebt voor een succesvol sollicitatiegesprek

Wat zijn je sterke en zwakke punten? Deze vraag staat vast op jouw lijstje met ‘voor te bereiden vragen’ voor je sollicitatiegesprek. Een snelle Google-zoekopdracht levert ook genoeg van dit soort lijstjes op.

Schrap die vraag

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
BLEEEEH. De vragen die daarop staan vind ik zo afgezaagd! En toch hoor ik van veel klanten dat ze vaak gesteld worden. Logisch, want een recruiter wil begrijpen wie je bent. Hoe je in elkaar zit en wat jij voor de organisatie kunt betekenen. Maar graag deel ik in deze blog met jou hoe JIJ ervoor kunt zorgen dat deze vragen niet eens meer gesteld hoeven te worden. Hoe je een succesvol sollicitatiegesprek kunt garanderen, waarin jij optimaal uit de verf komt. En hoe je het tribunaal-en-vragenvuur-gevoel kunt vervangen door een vriendelijk, gezellig en echt gesprek.

Dé twee tips

Gooi dat lijstje maar weg. En als je toch bezig bent: laat dan ook maar de wat-willen-ze-horen-vraag los. Besteed je aandacht en tijd liever aan de twee belangrijkste dingen die je ter voorbereiding op je volgende sollicitatiegesprek wilt doen.

1. Maak jouw aanbod glashelder en onderbouwd

Als werkzoekende ben jij NIET de vraag ik zoek werk, help mij aan een baan; jij bent het AANBOD! Richt je energie en tijd op het beantwoorden van de vraag: welk aanbod ben ik? Welk probleem kan ik oplossen voor een organisatie? Welke talenten neem ik mee? Hoe worden mijn talenten zichtbaar in mijn gedrag? Welke resultaten kan ik iedere keer weer voor elkaar krijgen, ook als ik mijn dag niet heb?

Ga daarvoor terug in je werkverleden en zoek naar projecten, succeservaringen en zaken die jij eerder voor elkaar gekregen hebt. Schrijf al deze ervaringen op en werk hiervoor een verhaal uit volgens de STAR-methode:

S: wat was de situatie?
T: wat was daarin jouw taak of verantwoordelijkheid?
A: welke acties heb je ondernomen?
R: wat was het resultaat dat je hiermee bereikt hebt?

Maak jouw aanbod hiermee heel duidelijk, tastbaar en onderbouwd. Done? Dan ben je klaar om ook de tweede voorbereiding voor een prettig en effectief sollicitatiegesprek te doen.

2. Maak superconcreet wat JIJ in deze functie gaat doen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Nu je supergoed weet wat jouw aanbod is, met jouw talenten, drijfveren en ervaring, kun je de koppeling leggen met de functie en de organisatie waar je solliciteert. Daarvoor duik je in de vacature en de organisatie. Op basis daarvan vorm je je een beeld van wat jij denkt dat daar te doen is. Wat ga je in die functie doen? Wat wordt er van je verwacht? Welke taken liggen er op je bord? Welke resultaten moeten er uit je werkzaamheden komen? Welk probleem moet worden getackeld? Als je je dat heel helder verbeeldt en je erin verdiept, merk je dat je vanzelf voelt en weet hoe JIJ dit zou doen.

  • Hoe zou jij deze functie invullen?
  • Wat is het eerste dat jij zou gaan doen als je maandag mocht beginnen?

Neem de recruiter in het gesprek helemaal mee in hoe jij de functie en jouw invulling hiervan ziet. Maak het concreet. Je gaat vanzelf je talenten en werkervaring benoemen als je het op deze manier eigenlijk hebt over welke resultaten jij voor deze organisatie wilt bereiken!

De belangrijkste vraag die een recruiter in het gesprek helder wil krijgen is: Wat gaat deze persoon hier DOEN?

De recruiter wil een zo goed en voorspelbaar mogelijk beeld krijgen van jouw gedrag. Van wat hij of zij mag verwachten dat je doet. Hoe je gaat handelen, met welke persoonlijke touch je dit gaat doen. Wat jouw uitstraling gaat zijn, of jouw manier van werken past in het team. Of jouw aanpak en persoonlijkheid de klus hier gaan klaren. Heb het daar dus over!

Perfect voorbereid

Als je je sollicitatiegesprek op deze manier voorbereidt, pak je twee voordelen mee:

  1. Je hebt jezelf voorbereid om superconcreet over resultaten te praten. En doordat je daarvoor in je werkervaring gedoken bent, lepel je in het gesprek met gemak vele voorbeelden op van hoe je bepaalde dingen eerder al gedaan hebt.
  2. Doordat je helder wilt maken wat JIJ gaat doen in deze functie, zul je in de voorbereiding van dit punt vanzelf een aantal vragen krijgen die jij in het gesprek wilt stellen.

Zo kom je gegarandeerd goed voorbereid over en kun je jouw unieke toegevoegde waarde in het gesprek heel stevig voor het voetlicht zetten.

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De enige 2 tips die je nodig hebt voor een succesvol sollicitatiegesprek'?