Solliciteren: hoe val je op?

Ben jij het jaar begonnen met het afstruinen van vacaturepagina’s? Heb je je cv bijgewerkt, of sollicitatiebrieven verstuurd? Je bent niet de enige. Waarom solliciteert iedereen aan het begin van het jaar? En hoe val jij op? Daarover las ik een leuk artikel van Fast Company. Solliciteren: hoe val je op in januari als de meeste mensen solliciteren? Volgens Monsterboard waren afgelopen jaar negen van de tien drukste sollicitatiedagen in januari. De hoogste piek was op 27 januari, toen waren er 75% meer sollicitaties dan het dagelijks gemiddelde. Volgens Monsterboard carrière-expert Vicki Salemi was er in de laatste week van januari een grote toename. In de eerste week van het jaar hebben mensen veel momentum voor hun banenzoektocht, maar daarna vallen ze weer terug in hun gewone werkroutine. De laatste dagen van de maand pakken ze het solliciteren weer op.

1. Goede voornemens en… de feestdagen

Er zijn veel redenen waarom ook jij in januari naar de vacaturebanken rent. Natuurlijk vanwege je goede voornemens, maar ook omdat je tijdens de feestdagen je frustraties en ambities bespreekt met familie. Volgens Jamie Chafel, recruiter bij WinterWyman gebruiken veel mensen de feestdagen als een tijd van reflectie. Als je veel in contact bent met familie en vrienden worden de (soms gevreesde) vragen Hoe gaat het op je werk? en Vind je het leuk? vaak gesteld.

2. Een nieuw jaar betekent nieuwe vacatures

Een andere reden voor de toename in januari is timing. Zowel werkgevers als werknemers wachten de feestdagen even af, want dan zijn er minder vacatures en sollicitanten beschikbaar. Daarom zijn er dus in het nieuwe jaar veel meer sollicitanten en vacatures dan daarvoor.

3. Eerst vorig jaar afronden

De laatste reden is puur economisch. Jij hebt natuurlijk geen zin om net de eindejaarsbonus mis te lopen. Je werkgever probeert aan het eind van het jaar eerst alles op een rijtje te krijgen wat betreft budget, targets en wat er nodig is voor volgend jaar. Hierdoor zijn de kansen maar ook de concurrentie in januari veel groter. Volgens Chafel is het voor werkzoekenden heel belangrijk om op zo veel mogelijk platformen zichtbaar te zijn. Wees dus overal zichtbaar: op sociale media, vacaturebanken en ga netwerken.

Hoe valt jouw brief op?

Omdat er dus meer sollicitanten zijn, is er per brief minder tijd beschikbaar om ze te lezen. Zorg dus dat je de aandacht van de lezer snel trekt. Salemi voegt hier aan toe dat een heel spannend lettertype of bijzondere layout daar niet altijd de beste optie voor is. Je wilt namelijk professioneel overkomen. In plaats daarvan is het het beste om bovenaan een aantal cijfers neer te zetten. Ben je leidinggevende van een team, hoe groot is dat team dan? Hoe vaak vergaderen jullie? Wat is het jaarlijkse budget waar je verantwoordelijkheid voor bent? Hoe veel heb je vorig jaar bespaard op het budget?

Ga er vandaag nog voor!

Aan het begin van het jaar kan het wat langer duren voordat je een reactie op je sollicitatie ontvangt. Er is natuurlijk ontzettend veel concurrentie. Daarom kun je er ook niet van uitgaan dat de vacature morgen nog bestaat. Volgens Salemi is het belangrijk om meteen te solliciteren zodra je een functie ziet. Ga er dus vandaag nog voor! 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren: hoe val je op?'?