Ondernemend solliciteren: laat zien wat je kunt

ondernemend solliciteren

De werkloosheid onder jongeren is de laatste tijd een hot item. Veel jonge en goed opgeleide mensen willen graag werken. Ze solliciteren maar hebben moeite om aan werk te komen. Ik zie het ook in mijn directe omgeving. Sommigen hebben al meer dan 100 sollicitaties gedaan. Zonder resultaat. Wat kun je nou anders doen om aan het werk te komen? Hoe onderscheid je je tijdens het solliciteren van anderen en op welke manier profileer je jezelf? Hier een aantal creatieve en ondernemende manieren om aan het werk te komen.

Zet je frisse blik en up-to-date kennis in

Een mooi voorbeeld daarvan hoorde ik onlangs van HRM-consultant Petra van Beek. Petra is verbonden aan Kridatie. Een bureau dat een brug slaat tussen organisaties en Young Professionals. Zij zijn een project gestart om jonge hoogopgeleide mensen aan het werk te helpen. Het idee is dat men in een multidisciplinair team van drie of vier leden en onder begeleiding van een ervaren coach projecten uitvoert bij MKB-bedrijven. Projecten die belangrijk zijn, maar waarvoor vaak onvoldoende capaciteit is. Of waarvoor de financiële middelen ontbreken om een duur consultancybureau in te schakelen. Door Young Professionals in te zetten met een frisse blik en up-to-date-kennis kunnen ze toch uitgevoerd worden.

Laat zien wat je kunt

De deelnemers besteden in totaal acht tot tien dagen aan een project. Voor hun inspanningen krijgen ze niets betaald. Wel bouwen ze aan een netwerk, ze doen relevante werkervaring op en ze laten zien wat ze kunnen. En juist dat is enorm belangrijk. Je kunt heel veel brieven schrijven en hopen dat je wordt uitgenodigd. Maar de meeste vacatures worden ingevuld via netwerken. Je kunt in sollicitatiebrieven schrijven dat je ondernemend bent, maar hoe geloofwaardig is dat als je dat van jezelf zegt? Het is veel geloofwaardiger als je mensen dat zelf laat ervaren. Door te laten zien wat je kunt. Desnoods, of misschien wel juist, als je daar niets voor betaald krijgt. Als je dan kwaliteit levert, gaan mensen je aanbevelen in hun netwerk. En daarmee worden je kansen op nieuw werk vergroot. Lees meer over solliciteren op careerwise.nl 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemend solliciteren: laat zien wat je kunt'?