fbpx

Een open sollicitatie: zo pak je dat aan!

Een open sollicitatie is een van de meest ondergewaardeerde methodes om een baan te vinden. Gek eigenlijk, want opensollicitatiebrieven zijn vaak erg effectief; lang niet alle vacatures worden immers openbaar gemaakt. Als je het goed aanpakt en een onderscheidend en professioneel cv opstelt, zou jij zomaar door middel van een open sollicitatie je droombaan kunnen vinden. Maar je moet wel eerst wat werk verzetten voordat het zover is. Wat je precies moet doen, vertel ik je hieronder.

Research bij open sollicitatie

Een open sollicitatie kan je zomaar een baan opleveren, maar dan moet je wel eerst wat voorwerk doen en research verrichten. Omdat je niet op een vacature reageert, is het belangrijk dat je een duidelijke motivatie hebt en een goede sollicitatiebrief maakt. Zoek allereerst uit in welke bedrijfstak en/of bij welke bedrijven je zou willen werken. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk verschillende bronnen: internet, vaktijdschriften, boeken, banenmarkten, televisie en radio etc. Maak vervolgens een lijst met vijftig organisaties waar je interesse naar uit gaat. Probeer vervolgens een zo goed mogelijk beeld te vormen van elk van deze bedrijven. Dit kun je doen door de website van het bedrijf nog wat beter te bekijken en het jaarverslag op te vragen. Je kunt ook mensen in je netwerk benaderen met de vraag of zij het bedrijf kennen en er meer informatie over hebben.

Welke functie ambieer je?

Op deze manier maak je bovenstaande lijst wat korter en blijven er waarschijnlijk tien tot vijftien bedrijven over waar je wel zou willen werken. Het is vervolgens van belang dat je je verdiept in de soort functie die je zou willen. Denk ook goed na over welke benamingen deze functie kan hebben. Dit kan per branche en per organisatie verschillen. Het is verstandig om contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie waar je je sollicitatie heen gaat zenden. Je open sollicitatie zal effectiever zijn wanneer je deze aan een persoon kunt richten in plaats van aan een afdeling. Daarnaast zal de persoon je waarschijnlijk ook onthouden als je al contact met hem hebt gehad.

Geef niet op!

Ook als het niet meteen lukt om een baan te vinden, of als je afgepoeierd wordt, loont het om niet op te geven. Er gaan regelmatig mensen bij bedrijven weg en er komen nieuwe vacatures bij vanwege reorganisaties. Geef dus vooral niet op en pols regelmatig (maar niet al te vaak) of er inmiddels al vacatures zijn. Mocht het niet lukken, lees dan ook onze andere artikelen met sollicitatietips eens.


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: , , , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een open sollicitatie: zo pak je dat aan!'?