De perfecte voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprek - de perfecte voorbereiding op een sollicitatiegesprek - by Andrea Piacquadio - woman-in-black-tank-top-holding-white-ceramic-cup-3779760

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je sollicitatiegesprek moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen.


Zenuwachtig sta je voor je kledingkast. Op de grond al drie afgekeurde kledingstukken. Niet netjes genoeg. En die leuke blouse staat opeens zo bleek… Wat moet je nu aan naar je sollicitatiegesprek? En hoe laat moest je er ook alweer zijn? Als je maar niet te laat komt. Of veel te vroeg. Straks rijdt de trein niet… Moet ik nu nog iets meenemen of zo? Een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo:

Kledingadvies voor je sollicitatiegesprek

Een eerste indruk is belangrijk, en kleding speelt daar een grote rol in. Tijdens een sollicitatiegesprek heeft je kleding twee functies:

  • je laat iets van jezelf zien
  • je laat zien hoe serieus je het gesprek neemt

Als jij met vlekken op je shirt of met een blouse vol kreukels op het sollicitatiegesprek verschijnt, geef je aan dat je het gesprek niet al te serieus neemt. Grote kans dat de recruiter denkt: Dan zal hij of zij het werk ook niet serieus nemen … Logisch, zelf heb je ook liever een financieel adviseur die er professioneel uitziet. Kijk dus kritisch in de spiegel voor je de deur uit gaat en denk bij jezelf: Zou de directeur zijn bedrijf in mijn handen willen leggen? 

En ja, dit gaat puur over het uiterlijk. Afgezien van ervaring en vaardigheden. Je hoeft niet modellerig knap te zijn, maar kom jij netjes voor de dag? Dan gaan er meer deuren voor je open.

Zo kom je op tijd op je sollicitatiegesprek

Het lijkt simpel: je spreekt een tijd af, je arriveert op de afgesproken tijd, en klaar. Maar stel dat de trein opeens niet rijdt, je precies een lekke band krijgt of je straks het gebouw niet kan vinden. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Zoek een dag van te voren uit waar je precies moet zijn, zoek op hoe het gebouw eruit ziet. Waar zit de ingang precies? Zijn er misschien meerdere ingangen, en bij welke moet jij dan zijn?

Reken uit hoe lang het fietsen of rijden is. Of hoe je moet reizen via het openbaar vervoer. Tel er een halfuur bij op of neem een trein of bus eerder; zo weet je zeker dat je al wat risico’s op te laat komen uitgesloten hebt. Gaat alles volgens plan, dan arriveer je dus veel te vroeg. Ga dan niet gelijk naar je afspraak toe. De recruiter kan je meestal niet eerder ontvangen dan de afgesproken tijd en gek genoeg staat het niet professioneel als je driekwartier te vroeg al op de stoep staat. Wacht in het station of in een koffietentje vlakbij en lees de website van het bedrijf nogmaals rustig door. Zorg dat jij je ongeveer een kwartier of tien minuten van te voren meldt. Zo laat je zien dat jij je verantwoordelijkheid hebt genomen om netjes op tijd te zijn.

Toch te laat

Te laat komen klinkt als een nachtmerrie, maar het hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Soms gebeurt er iets waar je echt niets aan kunt doen, zoals onverwachte file door een ongeluk midden op de dag. Bel de recruiter op zodra je van de vertraging weet, en leg rustig uit dat je het erg vervelend vindt en hier niets aan kunt doen. Vraag wat de recruiter het liefst wil: kan hij ook later op de dag? Ga in op zijn voorstel, stel niet allemaal eisen. Het is al fijn als hij je toch nog op een ander moment wil ontvangen. Zorg dat je dan wel op tijd bent en excuseer je nogmaals als je de recruiter in levende lijve ontmoet. Zo heb je het incident professioneel afgehandeld, en dat laat al veel zien van jouw karakter en vaardigheden.

Wat neem je mee naar je sollicitatiegesprek

Het is handig om een aantal dingen mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Recruiters vragen naar voorbeelden van eerdere ervaring die je hebt opgedaan tijdens je studie of bij vorige werkgevers. Het maakt indruk als jij je verhaal kracht bij kunt zetten door een portfolio of verslag te laten zien. Natuurlijk kan de recruiter het niet helemaal bekijken. Maar het feit dat je het meeneemt zorgt ervoor dat hij je niet snel vergeet. En door het even door te bladeren krijgt de recruiter een snelle eerste indruk van jouw kwaliteit van werk: is het netjes? professioneel? hoe is het beoordeeld?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden doe je door iets uit deze lijst klaar te leggen:

  • Portfolio
  • Verslag waar je trots op bent
  • Foto van belangrijk moment in je studie of vorige werk, bijvoorbeeld een prijsuitreiking
  • Je diploma of cijferlijst
  • Laat je blog zien op een tablet of print een paar printscreens uit
  • Heb je een uit de hand gelopen hobby of doe je vrijwilligerswerk? Daar kan je ook iets van laten zien

Verdere voorbereiding

Vanaf het eerste mailcontact bouw jij aan het plaatje wat de recruiter van jou krijgt. Besteed daarom aandacht aan het mailverkeer: gebruik geen informele woorden, begin en eindig de mail netjes en beantwoord alle vragen en opmerkingen van de recruiter. Je sollicitatiegesprek voorbereiden doe je soms ook door vast een test te maken. De recruiter kan je vragen dit te doen voor het gesprek plaatsvindt. Naast een test wordt er ook weleens een vraag gesteld waar je vast over na moet denken of een opdracht die je moet maken. Zulke vragen zijn vaak graadmeters voor de recruiters. Dit vragen ze aan alle sollicitanten, dus is het makkelijk vergelijkingsmateriaal. Ga er daarom zorgvuldig mee om en kom er zelf op terug in het gesprek.

Tags: Ambitie en succes, Droombaan, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De perfecte voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek'?