Solliciteren: op één paard wedden, of toch niet?

En dan opeens staat hij voor je neus: de vacature voor jouw ideale baan. Met veel enthousiasme bereid je jouw sollicitatie voor. Binnen de kortste keren heb je de perfecte brief en cv verstuurd. Zo… die sollicitatie loopt! Nu is het wachten op een reactie…

In je dromen…

Je gedachten gaan voortdurend uit naar je droomsollicitatie. Je weet al precies hoe je zaken wilt gaan aanpakken. Je leest het nieuws en volgt je nieuwe werkgever op internet. Gesprekken gaan steevast over die ene droomvacature.

Hoe je jezelf misleidt bij het gokken op één paard

Dat het zo gaat is logisch, leert de psychologie ons:

  • Je brein kan namelijk moeilijk met onzekerheid om gaan. Kansberekeningen zijn moeilijk te bevatten. En dus bedenk je liever hoe je nieuwe baan zou zijn;
  • Je brein heeft de neiging om zichzelf te overschatten. Net zoals je misschien verwacht dat je relatie eeuwig zal duren, verwacht je nu natuurlijk dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek;
  • Je laat je makkelijk beïnvloeden door je sociale omgeving. Die vindt een concrete sollicitatie vaak beter dan allerlei netwerkgesprekken.

Verlies niet onnodig tijd

Ondertussen besteed je minder tijd en aandacht aan andere mogelijkheden. Logisch als je het zo bekijkt. Acties voor netwerkgesprekken, zoeken naar vacatures, bijhouden van andere opties in andere branches of functies, het komt er niet van. Tegen de tijd dat blijkt dat je het niet wordt, ben je zo een maand verder.

Mijn drie tips om in actie te blijven

  1. Focus op je eigen leren. Je wilt leren netwerken, leren solliciteren en dat leerproces kan alleen doorgaan als je het blijft doen, blijf oefenen.
  2. Hou een schema of plan bij en kijk regelmatig hoe je vordert. Betrek er een vriend(in) of een coach bij
  3. Beloon jezelf voor je inzet. Bijvoorbeeld door jezelf aan na afloop van een week of maand werk zoeken iets leuks te beloven.

Dus: blijf altijd in actie. Succes!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren: op één paard wedden, of toch niet?'?