fbpx

Stagevergoeding: waar heb ik recht op?

Een gastbijdrage van Esmee Pater:

Een vraag waar veel studenten mee rondlopen: op hoeveel stagevergoeding heb ik recht? Laten we eerst voorop stellen: een stagevergoeding is een blijk van goede wil. Stagebedrijven zijn namelijk niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te geven. Dit komt omdat er bij een stage geen sprake is van een arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer.

Je moet als stagiair je stage dan ook niet zien als een baan, maar als praktijkervaring en een leerschool. Een stagebedrijf investeert tijd en begeleiding in een persoon die na een aantal maanden alweer vertrokken is. Stagevergoeding is dus geen salaris, maar een ‘extraatje’ van het stagebedrijf.

Richtlijnen stagevergoeding

  • HBO: €200 – €400
  • WO: €250 – €500

De richtlijnen zijn gebaseerd op gemiddelde stagevergoedingen. Er zijn uitzonderingen waarin je meer of juist minder krijgt, zoals de volgende:

Minder

  • Je loopt 4 dagen of minder per week stage
  • Je hebt een meeloopstage in plaats van een meewerkstage

Meer

  • Je bent 4e jaars student
  • Je loopt fulltime stage voor een langere periode

Advies stagevergoeding

Erg belangrijk om te onthouden is dus dat een stagevergoeding niet verplicht is, maar wel gebruikelijk. Mocht je onverhoopt denken dat je stagevergoeding niet voldoende is, vraag dan gerust een gesprek met je stagebegeleider aan. Deze kan je adviseren over de hoogte van je vergoeding. Kom dan wel met goede argumenten waarom je meer verdient, je zult het namelijk ook moeten onderbouwen bij je stagebedrijf.

Moraal van het verhaal: beschouw je stage vooral als een investering in je studie, en daarmee een investering in je eigen toekomst.

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Stagevergoeding: waar heb ik recht op?'?