fbpx

Afgewezen en nu? Van afwijzing naar AWESOME werk

afgewezen

Hoe een afwijzing op een sollicitatie een geniaal inzicht opleverde en uiteindelijk mijn leven veranderde.

Solliciteren. Ik word al ongelukkig als ik aan het woord denk. Voor mij is dat nu voorlopig verleden tijd aangezien ik als zelfstandig ondernemer werk. Maar ook ik heb eindeloos gesolliciteerd, brieven geschreven en cv’s gemaakt. Ik wou dat ik toen wist wat ik nu weet.

Ik werd afgewezen en kreeg een bijzonder inzicht

Mijn inzicht kwam toen ik werd afgewezen bij een bedrijf (ik zal de naam niet noemen) met de standaard mededeling: Helaas moeten we je mededelen dat… Ik wilde de email al deleten toen ik de laatste regel las: Het is niet toegestaan om komend jaar te solliciteren bij dit bedrijf, en alle sollicitatiepogingen zullen dan ook niet in behandeling worden genomen. Ho, wacht eens even. Ik word afgewezen EN ik mag het komende jaar niet nog een keer proberen? Dat voelde onrechtvaardig. Ik voelde me echt een sukkel.

De vacature kiezen die perfect bij mij past

Ik kwijnde weg in zelfmedelijden tot een paar dagen later het inzicht ineens boven kwam drijven. Wacht eens even, dit is juist een goed teken! Ik mag niet zomaar willekeurig solliciteren op banen bij bedrijf X. Dat betekent dat ik er echt van overtuigd moet zijn dat ik de juiste kandidaat ben voordat ik mijn sollicitatiebrief verstuur. Holy shit! Ik moet gewoon ervoor zorgen dat ik precies de juiste vacature uitkies die perfect bij me past.

Ik heb nog maar één sollicitatiegesprek nodig: die waar ik word aangenomen.

Dat klinkt misschien onrealisch en een beetje flauw. Maar voordat je allemaal excuses gaat bedenken waarom dat nooit gaat lukken, denk er eens serieus over na. De manier waarop je nu werkt is waarschijnlijk niet zo succesvol en vraagt dus om een andere aanpak. Iedereen solliciteert zoveel mogelijk, wat echt zonde is van ieders energie. Waarom blijf je jezelf afstraffen door onsuccesvol te blijven solliciteren op vacatures waarvan je niet overtuigd bent dat jij de juiste kandidaat bent?

Ik wilde de perfecte vacature vinden, die op mijn lijf geschreven was.

Totaal andere aanpak

Mijn aanpak veranderde dramatisch. Ik ging niet meer kijken welke bedrijven vacatures hadden. Ik nam mezelf voor om geen sollicitaties te versturen voordat ik er 100% van overtuigd was dat het op mijn lijf geschreven was. In plaats daarvan ging ik terug kijken naar alles wat ik ooit gedaan had. Wanneer was ik nu echt in mijn element? Welke onderwerpen hadden mijn grootste interesse? Welke vaardigheden gingen mij het beste af? Een hele taak, en dat vergde behoorlijk veel zelfonderzoek en geduld. De neiging om toch te reageren was groot, maar nee. Ik zou dit afmaken.

Weer afgewezen? Niet opgeven

Dat was lastig, maar zo waardevol. Ik ontdekte waar ik nu echt steengoed in ben. Mijn interesses werden steeds specifieker. Ik ontdekte wat ik echt belangrijk vind in mijn werk. Waar ik voldoening uit haal. Stukje bij beetje werd mijn zelfbeeld helderder. Bij elke stap merkte ik dat mijn motivatie groter werd. Mijn focus voor de juiste richting werd duidelijk. Mijn zelfvertrouwen kreeg een enorme boost. Onzekerheid en twijfel maakte plaats voor rust. Zo had ik me nog nooit gevoeld. Zo overtuigd van mezelf.

Mijn leven veranderde

Uiteindelijk veranderde dit proces mijn leven door een belangrijke keuze. Ik besloot dat ik liever zelfstandig ondernemer wilde zijn. Voorlopig niet solliciteren veranderde in nooit meer solliciteren, wat een feest. Mijn leven en werk ziet er beter uit dan ik ooit had gedacht. Ik doe precies alleen waar ik enthousiast van wordt. Ik werk met alleen maar leuke mensen. Het sluit perfect aan op mijn waarden en ik heb veel vrijheid. Ik krijg enorm veel voldoening uit mijn werk. Ik heb een bedrijf opgezet met een gaaf team waarmee we een positieve impact hebben op de levens van anderen. Wat wil je nog meer?

Klinkt onmogelijk? Zeker

Ik zou je een paar jaar geleden voor gek hebben verklaard als je dit verhaal aan mij had verteld. Doei, dat kan toch helemaal niet. Jawel, het kan wel. Ik ben het bewijs, maar ik niet alleen. Afgelopen jaar hebben team Superheld en ik met meer dan 100 enthousiaste twintigers en dertigers gewerkt. Voor iedereen verloopt dit proces anders en zal het andere inzichten opleveren. Maar een ding is zeker. Het is 100 maal waardevoller om te ontdekken wat jij écht wilt, dan om te reageren op vacatures.

Maar waar ga je beginnen?

Bij jezelf. Door kleine concrete stapjes te nemen. Ik heb in dezelfde situatie gezeten zoals je hebt gelezen, en ervaren hoe het voelt. Maar je bent niet alleen, en het is mogelijk om awesome werk te vinden. Daarom heb ik een gratis e-book gemaakt met drie simpele stappen. Het heet Vind awesome werk door te ontdekken wat jij echt wilt. De oefeningen uit het e-book zijn voor zoveel mensen al genoeg om de volgende stap te nemen.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Afgewezen en nu? Van afwijzing naar AWESOME werk'?