Wat vind je van onze organisatie? – Antwoordtips

Organisatie - Sollicitatieserie Wat vind je van onze organisatie - by Martin Péchy - man-wearing-a-jacket-sitting-on-brown-wooden-crate-594610 (1)

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je hoe jij je kunt voorbereiden op de vraag: Wat vind je van onze organisatie?


Recruiters zijn altijd erg benieuwd waarom je nu precies je sollicitatiebrief naar hun organisatie gestuurd hebt. Enerzijds omdat ze nieuwsgierig zijn wat hun organisatie aantrekkelijk maakt voor sollicitanten, anderzijds om te checken of jij je wel verdiept hebt in de organisatie. In deze blog lees je hoe jij je het beste kunt voorbereiden op deze vraag, zodat je straks relaxt en zelfverzekerd antwoord kunt geven.

Alternatieve vragen 

  • Wat weet je over onze organisatie?
  • Wat spreekt je aan in onze organisatie?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?

Goed antwoord 

Jij komt voor de dag met een goed antwoord dankzij basiskennis over de organisatie en door van te voren na te denken over wat jouw mening precies is.

1. Basiskennis

Natuurlijk hoef je niet alle ins en outs van het bedrijf te weten, maar basiskennis is wel vereist. Je hebt je sollicitatiebrief toch ook niet zomaar verstuurd? Lees ter voorbereiding de website nog eens goed door. Bekijk ook de social kanalen zoals Instagram, Facebook en YouTube als de organisatie daar een account heeft. Ook kun je de organisatie even googlen: wat zeggen andere mensen over het bedrijf en over de producten of de dienst die het bedrijf levert? En tot slot: welke missie en visie heeft het bedrijf? Tijdens je sollicitatiegesprek kan je de missie en visie nog eens aanhalen voor extra bonuspunten.

2. Jouw mening

Naast de basiskennis, is het ook belangrijk om na te denken wat jíj van de organisatie vindt. Wat spreekt je aan? Waarom zou je juist voor dit bedrijf willen werken? Waarom verkies je hen boven de concurrent? Of: als je bij deze organisatie zou werken, waar zou je dan trots op zijn? Een heleboel vragen die jij jezelf kunt stellen ter voorbereiding.

Jij vindt iets. Dat is erg belangrijk! De recruiter vraagt jou waarom je geïnteresseerd bent in deze organisatie. Zorg er dan ook voor dat je een noemenswaardig antwoord hebt. Noem iets dat jou positief opvalt en waar jij een onomwonden gedachte over hebt!

3. Stel een vraag

In je zoektocht om meer te weten te komen over de organisatie, kwam je vast iets tegen wat je verbaasde of waar je meer over zou willen weten. Zeg dit gewoon en stel je vraag. Dit laat meteen zien dat je echt nadenkt. Kom niet gelijk met iets negatiefs of met een foutje op de website, dat kan later altijd nog …

Slecht antwoord

Als je niet echt weet waar de organisatie voor staat of wat ze doen, dan gaat het mis. Je kunt dan namelijk niets inhoudelijks zeggen. Je verzandt dan al snel in:

  • Ja, euhm, ik zag jullie voorbij komen op LinkedIn
  • Ik vind jullie gewoon een mooie organisatie …
  • Ik werd niet aangenomen bij de concurrent, dus ik dacht ik probeer het hier eens …

Een andere vorm van een slecht antwoord is als je het overdrijft. Basiskennis is goed, jouw mening geven is fantastisch. Maar maak er geen ellenlang verhaal van en zeg niet dat de héle organisatie fantástisch is. Dat is gewoon niet zo en daarom ben je dan ook niet geloofwaardig.

Voorbeeld

Wat me vooral aanspreekt in jullie organisatie is dat jullie zo zijn gericht op … Dat vind ik zelf ook heel belangrijk, want … Daarnaast zou ik het heel gaaf vinden om voor jullie te werken omdat … Ik las in jullie visie op de toekomst dat  jullie … graag willen bereiken. Dat vond ik heel interessant. Hoe geven jullie dat op dit moment vorm?

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat vind je van onze organisatie? – Antwoordtips'?