Wat zijn jouw zwakke punten? – Zo verwoord je ze goed

zwakke punten - sollicitatieserie wat zijn jouw zwakke punten - by Miguel Constantin Montes - man-wearing-white-top-339977

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Vandaag, hoe geef je antwoord op de vraag: Wat zijn jouw zwakke punten?


Je zwakke punten uitgebreid ten toon stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Niet echt een situatie waar je op zit te wachten: jij wilt juist laten zien dat je een uiterst geschikte kandidaat bent. En juist deze vraag zou daarvoor kunnen zorgen.

Alternatieve vragen

  • Waar ben je niet zo goed in?
  • Wat zijn verbeterpunten voor jou?
  • Waar moet jij jezelf nog in ontwikkelen?

Goed antwoord

Zwakke punten hebben we allemaal, daar hoef jij dus niet onzeker over te worden. Recruiters willen vooral weten of jij je bewust bent van je eigen zwakke punten. Vervolgens is de recruiter ook erg benieuwd hoe je met die zwakke punten omgaat. Dat laat namelijk veel zien over zelfkennis, oplossingsgerichtheid en de (on)wil om te ontwikkelen.

1. Schaamte is niet nodig

Fijn, schaamte is dus niet nodig. Net zoals je gewoon eerlijk een paar goede competenties op kunt noemen zonder arrogant te zijn. Zo kun je ook een aantal zwakke punten opsommen zonder gelijk een loser te zijn. Eerlijkheid. Daar gaat het om.

2. Een realistische kijk

Ben jij je bewust van je zwakke punten? Je bent ze vast al weleens tegengekomen tijdens een schoolproject, stage of in een eerdere baan. Dingen die net even niet lekker liepen. Waarbij je dacht: oeps, dat is eerder misgegaan. Een zwak punt gaat dus niet om een keer een foutje, maar om iets waar je echt moeite mee hebt. Iets wat je niet zomaar hebt opgelost. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld: moeite met prioriteiten stellen, moeite met concentreren, erg nerveus zijn voor het geven van presentaties en speeches, niet goed zijn in Engels terwijl dit belangrijk is in je baan, etc …

3. Jouw bereidheid om te leren

Nu jij je bewust bent van je zwakke punt, is het cruciaal hoe jij met het zwakke punt omgaat. Een zwak punt hebben is niet erg. Er niets mee doen wel. Dus: ga je het zwakke punt vermijden? Dan blijft het je hele leven een zwak punt. Soms kan dat: als jij super goed in taal bent, en je kunt daar werk in vinden en je hebt een rekenmachine op je telefoon, hoef je echt die wiskundeboeken niet te blijven bestuderen. Je hoeft niet alles te kunnen en te weten. Maar binnen jouw eigen beroepenveld kun je een zwak punt niet zomaar negeren. Dan blijft het een probleem en ben je niet volledig inzetbaar.

4. Stappen zetten

Dus zul je stappen moeten zetten. Denk er eens over na: hoe kan je dat zwakke punt tackelen? Je hoeft er niet steengoed in te worden, maar het zwakke punt moet wel een voldoende worden. Heb jij bijvoorbeeld moeite met het geven van presentaties en staat dat jou van tijd tot tijd in de weg? Ga dan eens een paar TED video’s kijken en let op de manier waarop die mensen presenteren. Let op als collega’s presenteren. Moet jij presenteren, vraag dan een collega om feedback en vraag of je mee mag doen met een workshop over presenteren.

Voor een goed antwoord schaam jij je dus niet voor je zwakke punten. Je weet ze en erkent ze. Daarnaast laat jij je bereidheid zien om te leren en vertel je over welke stappen je al hebt nagedacht.

Slecht antwoord

Veinzen dat je geen zwakke punten hebt, of ze allemaal al getackeld hebt, getuigt niet van veel zelfinzicht. Logisch, denk je misschien. Toch gaat het vaak wel zo in sollicitatiegesprekken. Het is verbazend hoe snel je jouw eigen zwakke punten weet te verbloemen of hoe snel je zegt dat je ze al overwonnen hebt. Je wilt nu eenmaal niet falen. Zeker niet tijdens zo’n gesprek. Het oppoetsen van je zwakke punten lijkt dus een slimme zet, maar recruiters prikken er zo door heen. Gewoon eerlijk zijn is veel beter. Zolang je maar bereid bent om te leren. Heb jij daar helemaal geen zin in, nog niet over nagedacht of gewoonweg geen interesse in? Dan maak je geen sterke indruk.

Voorbeeld

Ik vind het erg moeilijk om een presentatie te geven. De presentatie zelf maken vind ik niet erg. Ik kan de informatie logisch ordenen en een professionele PowerPoint maken. Maar het geven van de presentatie, daar heb ik moeite mee. Ik probeer dit wel te oefenen door op te letten hoe andere mensen presenteren en ik vraag ook feedback als ik zelf een presentatie heb moeten geven. Ik zou graag meer ontspannen op het podium staan. Als ik daar eenmaal sta, buitelt alle informatie door mijn hoofd en word ik afgeleid door de mensen om me heen. Een helder verhaal vertellen, mensen inspireren en dan ook nog mijn hoofd bij elkaar houden: dat zou ik ooit graag bereiken.

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Loopbaan, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat zijn jouw zwakke punten? – Zo verwoord je ze goed'?