Starters hebben het nog steeds moeilijk

Door Susanne Blotenburg:

Meer dan tweehonderd Nederlandse en internationale bedrijven waren present op de halfjaarlijkse carrièrebeurs in de Amsterdam RAI om zich te presenteren aan jonge HBO- en WO-studenten en starters. Careerwise maakte een rondgang over de beurs om te kijken hoe het met de carrièrekansen voor starters zit, tweeënhalf jaar na het begin van de economische crisis.

Ingenieurs doen goede zaken

Ingenieurs die de arbeidsmarkt op komen blijken de banen voor het uitzoeken te hebben. Zo heeft het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord op het moment maar liefst 1500 vacatures, tegen nul een jaar geleden. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden flink wat opdrachten binnengehaald, en lijkt daarmee in recordtempo de crisis te boven te zijn gekomen. Van Australië tot Azerbeidzjan en van India tot Brazilië gaat Van Oord onder andere havens aanleggen.‘We nemen volgend jaar dertig trainees aan, tien meer dan vorig jaar,’ zegt Jonathan Prins, sinds afgelopen herfst trainee bij Van Oord. Prins merkte in september al dat het voor pas afgestudeerden met een technische opleiding relatief makkelijk is om aan de bak te komen. ‘Ik heb maar twee sollicitaties gedaan, en werd bij allebei aangenomen. Van Oord was mijn eerste keus,’ zegt Prins.

Harde klappen in de publieke sector

Een heel ander verhaal is het in de publieke sector, waar de echte klappen nu pas vallen. Zo heeft de rijksoverheid dit jaar slechts plaats voor 78 rijkstrainees, waar er eerdere jaren gemiddeld rond de 140 werden aangenomen. Ook de politie heeft een stand op de beurs, die redelijk wat volk trekt.

Hoewel het kabinet beweert op korte termijn 3000 extra agenten aan te nemen, staan er op dit moment nog geen vijftig vacatures op de site van de politie, waarvan slechts acht op HBO/WO-niveau en maar één voor hoogopgeleide starters. ‘We zijn vooral op zoek naar straatagenten, op VMBO-niveau. Die zijn alleen heel moeilijk te vinden, vooral omdat we zo streng selecteren,’ zegt een politieagente van korps Amsterdam-Amstelland, die met vier collega’s de stand bemant.

De banken

De Nederlandse bancaire sector zit hier tussenin. De meeste banken halen inmiddels weer gezonde winstcijfers, en Nederlands grootste bank ING gaat versneld haar schuld aan de Nederlandse staat aflossen. Toch vertaalt dit zich niet direct in een grotere vraag naar starters. ‘Over een paar jaar krijgen we last van de vergrijzing, dus we zijn met een plan bezig om meer starters aan te trekken. Maar de concrete uitwerking daarvan kan nog wel even op zich laten wachten’, zo legt recruiter Erwin Haak van ING uit. ‘Bovendien willen de meeste bedrijfsonderdelen liever geen starters, maar meer ervaren mensen die ze niets meer hoeven te leren.’

Ambitieuze beursgangers

Veel starters op de arbeidsmarkt zetten, ondanks de maar langzaam aantrekkende arbeidsmarkt, onverminderd hoog in voor hun eerste baan. Zo ook Silvion Khan (27) uit Den Haag. ‘Het Rijkstraineeship lijkt me leuk, en bij Buitenlandse Zaken heb ik ook gekeken. Shell vind ik ook interessant, maar daar was het erg druk,’ zegt de masterstudent Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit. Hoewel Khan weet dat de concurrentie bij Buitenlandse Zaken en bedrijven als Shell groot is, wil hij het toch proberen. ‘Ik ben net terug uit Brussel. Daar heb ik vijf maanden voor de persdienst van het Europees Parlement gewerkt. Ik vond internationaal werken zo leuk. Dat wil ik blijven doen, en daarom leg ik de lat hoog. Als ik binnen een paar maanden die internationale baan niet kan vinden, ga ik wel wat breder kijken.’

Tags: Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Starters hebben het nog steeds moeilijk'?