Stem voor Staal

erik-schoonbergen

Erik Schoonbergen (29) werkt als Proces technoloog Raw Materials & Agglomeration bij Tata Steel. ‘Een echte professional, die samenwerking hoog in het vaandel heeft’, aldus zijn werkgever. Hij is namens Tata Steel genomineerd voor Young Professional of the Year 2011.

In de voetsporen van…

Het afstuderen nadert en je gaat op zoek naar een baan. Maar niet bij Tata Steel (toen nog Corus) want daar werkt je vader al. Toch is die vacature wel aantrekkelijk en de techniek en de productieprocessen zijn zo mooi. Bij dat bedrijf maken ze echt iets, staal. Dit is min of meer het verhaal van hoe mijn start bij Tata Steel eruit zag, nu ongeveer vier jaar geleden.

7,5 miljoen ton staal

Binnen de afdeling waar ik nu werk komen de ijzerertsen binnen, die wij verwerken tot een bruikbaar product voor de Hoogoven. Die maakt er vloeibaar ijzer van, dit gaat weer naar de staalfabriek. In de staalfabriek wordt er, hoe logisch, staal van gemaakt. Staal bijvoorbeeld voor batterij hulsjes, blikken of auto’s. Als locatie maakt IJmuiden ongeveer 7,5 miljoen ton staal met ongeveer 10.000 mensen. Stel je het eens voor…. Dat is het bijzondere van het bedrijf, de enorme getallen. De fabriek waar ik procestechnoloog voor ben maakt iets meer dan 4 miljoen ton product per jaar, daarvoor draaien we 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Met deze getallen is 1% productiestijging ook meteen een heleboel geld. Maar ook de productieketen is heel belangrijk, een ingezette besparing in één fabriek kan leiden tot extra kosten in de volgende fabriek. Daarom ben ik nu samen met een team bezig om de kwaliteit van ons product te verbeteren, wat tot grote besparingen en meer productie leidt bij de volgende fabrieken.

Mensen bij projecten betrekken

Mijn dag begint met de ochtendwijding, tenzij ik op reis ben natuurlijk. In deze vergadering nemen we de afgelopen 24hr door, op het gebied van veiligheid, milieu, productie en kwaliteit. Wanneer er zich problemen voordoen dan probeer ik die direct op te lossen of we starten een verbeterproject. Nu zie ik ook echt de kwaliteitsverbetering als resultaat van wat we afgelopen jaar geïmplementeerd hebben. Dit ging niet zonder slag of stoot, omdat het echt om een verandering van werkwijze gaat. Maar door mensen bij het project te betrekken en de resultaten duidelijk zichtbaar te maken is het toch gelukt iedereen van het nut te overtuigen. Het zijn ook deze resultaten die er voor hebben gezorgd dat ik de Tata Steel Young professional 2011 ben geworden.

Internationale inspiratie

Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen bij de andere fabrieken vinden er regelmatig uitwisselingen plaats. Zo was ik afgelopen week een paar dagen in Duitsland om met mijn Duitse collega’s van andere bedrijven te praten over de ontwikkelingen in hun fabrieken. Deze week komen mijn Tata Steel collega’s uit India en de UK over. Na deze bijeenkomsten bruis ik altijd weer van de ideeën wat wij kunnen doen om ons weer te verbeteren. Met een fabriek die altijd draait ben je nooit klaar.

Young professional of the Year

Zoals je kunt lezen is het thema van de YPY verkiezing van dit jaar ‘Mind the Gap’, ontzettend actueel bij Tata Steel en zeker voor mij. Met onze fabriek als schakel in de productieketen en ik als brug tussen de verschillende vakdisciplines. Uiteindelijk met als doel: staal. Vandaar ook de slogan voor mijn verkiezingcampagne voor YPY2011: Stem voor Staal.
..

Tags: Future Leaders, Techniek, Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Stem voor Staal'?