Ik maak het uit, met mijn baan

stoppen-met-baan-ik-maak-het-uit-met-mijn-baan-by-kelly-sikkema-white-ceramic-mug-on-white-table-beside-black-eyeglasses

Al langere tijd ben je aan het twijfelen over je werk. Wordt het niet eens tijd voor wat nieuws? Na lang wikken en wegen maak je een besluit. Ik ga stoppen met mijn baan. Even valt er een last van je schouders. Het hoge woord is eruit. Tot je verbazing blijkt de vreugde niet erg lang te duren. Het maakt vooral plaats voor ongemak. Je gaat voor jezelf na: heb ik het nou uitgemaakt … met mijn baan!?

Stoppen met je baan

Stoppen met je baan kan aanvoelen als een ware break-up. Ja, echt. Pas las ik een artikel over de emoties die horen bij dit proces. Bij het opzeggen van je contract sluit je een hoofdstuk van je leven af. Geen zorgen, het is normaal als je even niets liever wilt dan met een bak Ben & Jerry’s op de bank hangen. Kijk er dus niet gek van op als de volgende fases de revue passeren.

Na de break-up: nog meer twijfel

Doe ik hier wel goed aan? Ik bedoel, eigenlijk is het bedrijf waar ik nu werk zo slecht nog niet. Wat nu, als ik bij mijn nieuwe baas minder groeikansen krijg? Je krijgt bijna spijt van al deze gedachten. Na je beslissing wereldkundig te hebben gemaakt, hoopte je in ieder geval van de grootste onzekerheid af te zijn. Nu word je juist overmand door nog meer twijfels. Pardon?

Het maken van een grote keuze gaat vaak niet zonder slag of stoot. Dit geldt ook voor het stoppen met je baan. Accepteer dat je brein alle kanten op raast. Je zit nog midden in het proces van verwerken. De break-up met je middelbare schoolliefde was je ook niet binnen een dag vergeten. Stoor je vooral niet aan de twijfel, maar sta stil bij de verdrietige emoties die naar bovenkomen in deze situatie.

Sweet goodbyes of tranendal?

Op je laatste werkdag komt het besef wel erg binnen. Wat een leuke collega’s heb ik toch, denk je wanneer je om je heen kijkt. Terugdenkend aan het wintersportuitje van afgelopen jaar krijg je een grijns op je gezicht. Nostalgie. De vaste koffiemomenten, borrels en de typische grapjes van je favoriete collega’s blijven leuk.

Ondertussen heb je veel tijd besteed met deze mensen. Dat gebeurt wanneer je 40 uur per week de hoogtepunten, maar ook de mindere momenten op de werkvloer deelt. Soms spreek je collega’s meer dan je vrienden. Het is daarom niet gek dat je op je collega’s gesteld bent geraakt.

Bekijk het van de positieve kant. Je hebt het op sociaal gebied heel erg naar je zin gehad op deze werkplek. Wees blij dat je waarde hecht aan deze mensen. De deur uitlopen, betekent niet dat je nooit meer met hen kan afspreken. Er komt ruimte voor spontane ontmoetingen, waar diepere banden kunnen ontstaan.

Wie ben ik?

Tijdens een voorstelrondje wist je de afgelopen jaren precies wat te zeggen. Voor je er erg in had, werd werk een onderdeel van je identiteit. Wat moet ik nu zeggen op een verjaardag? Wie ben ik nu eigenlijk – zonder mijn baan? Je voelt je verdwaalt, dat mag.

Het kan gevaarlijk zijn als je werk onderdeel wordt van je identiteit. Een passie hebben voor je werk is fantastisch, maar in feite ben je veel meer dan alleen je baan. Vergeet dat niet. Zie deze verandering als een ideaal moment om je identiteit los te koppelen van je werk. Ligt er thuis nog een oude hobby op je te wachten?

Geluk bij een ongeluk

Je oude werk heeft klaarblijkelijk veel mooie kanten. Dit heb je ondertussen herontdekt. Schroom niet om nog eens stevig te huilen na dit afscheid. Verdriet hoort bij het afsluiten van een intensieve periode. Sla het proces van rouwverwerking niet over. Door stil te staan bij wat er is, creëer je ruimte. Ruimte om nieuwe energie op te doen, maar ook ruimte om je te hechten aan een volgende baan. Het geeft niet als het rouwen af en toe voelt als een emotionele achtbaan. Je bent ook maar een mens!

Tags: Carrièreswitch, Ken jezelf, Loopbaan, Ondernemerschap, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ik maak het uit, met mijn baan'?