Oké, je hebt een baan. Je bent erin gerold. Was het een mooie kans of het was gewoon een logische stap na je studie? Dat kan! En als je het naar je zin hebt op je werk is dat alleen maar fijn. Laat ik daar duidelijk over zijn. Blijf in dat geval vooral zitten waar je zit en verroer je niet. Maar zit je niet op je plek? Ga je met lood in de schoenen naar je werk? En droom je eigenlijk van een baan die niet past bij je ervaring en diploma’s, maar durf je niet te switchen omdat dit zonde zou zijn? Doe dan íets en kom in actie!
Wat maakt een baan de moeite waard?
In mijn coachingspraktijk spreek ik veel mensen die in het tweede scenario vastzitten. En dan is mijn eerste vraag altijd: wat zorgt ervoor dat je bij je huidige baan blijft? Wat maakt dat nog de moeite waard? Negen van de tien keer is (naast de financiële overwegingen) de enige reden: tja, het is toch zonde als ik niets meer met mijn studie ga doen? Zonde van al die jaren ervaring?
Zonde?
Leg het me uit: wat is daar zonde aan? Ik snap het oprecht niet. Wat is dat toch, dat zoveel mensen in een baan blijven zitten omdat het blijkbaar goed bij hun studie of voorgaande ervaringen past. Zo ben je inderdaad in je huidige baan beland: door je ervaring en diploma’s heb je de baan wellicht gekregen. Dat is prima. Maar als je er vervolgens niets meer aan vindt, dan snap ik werkelijk waar niet waarom je niet kiest voor een baan waar je wél energie van krijgt, maar die niet zozeer past bij je ervaring.
Bedank voor de mooie jaren en zoek verder
Ik zou je willen vragen, zelfs dringend verzoeken, in dat geval wat anders naar de situatie te gaan kijken. Want ja, je hebt ervaring in deze bepaalde functie en dat is mooi. Maar wellicht ben je verder gegroeid (ik hoop het) en ben je deze functie of richting wel ontgroeid. Durf te zeggen: bedankt voor de mooie jaren, de ervaringen die ik hier heb opgedaan en die mij als mens verrijkt hebben, maar nu ga ik verder. Op zoek naar iets waar ik wel energie van krijg!