fbpx

Lastige tijden bij de overheid

ein-und-ausfahrt-by-loopoh-on-flickr

Het vorige kabinet stelde zich ten doel om eind 2011 12.800 voltijdbanen op ministeries en bij zelfstandige bestuursorganen geschrapt te hebben. Maar het gaat veel voortvarender dan dat. Eind 2010 stond de teller al op 11.485 en ook dit kwartaal blijft deze trend in stand. Wat betekent dat voor jong talent?

Werken voor de Rijksoverheid

Vorig maand maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken nog bekend dat er 2.000 functies gaan verdwijnen. In het kader van het programma Compact Rijksdienst worden meer activiteiten ‘geshared’. Dit heeft met name effect op de ondersteunende staf, maar ook het aantal plaatsen in het Rijkstraineeship is sinds de crisis bijna gehalveerd. Desondanks blijft het traineeship mateloos populair. Het afgelopen jaar waren er zo’n twintig meer kandidaten dan beschikbare plaatsen. De volgende sollicitatieronde begint in april 2012.

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties

Naast de ministeries verdwijnen ook een groot aantal banen bij gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisaties. Het is dan ook niet vreemd dat er bij alle overheidsorganisaties grote onrust over de bezuinigingen is ontstaan. Uit een enquête van PM Public Mission blijkt dat 35 procent van de ambtenaren zich zorgen maakt over het behouden van hun baan en bij veel overheidsinstellingen is een externe vacaturestop afgekondigd. Alleen niet altijd voor jong talent, zoals bij de Gemeente Rotterdam. Vanaf november is er daar weer plaats voor een groep van twintig trainees.

Uitstroom van talent

Uit onderzoek van Hay Group blijkt dat, door de bezuinigingen en onrust, wordt gevreesd voor de uittocht van jonge medewerkers bij de overheid. Niet geheel onterecht. 73 procent van de ambtenaren onder de 35 jaar hoopt binnen nu en drie jaar van baan te veranderen. Daarvan wil 54 procent een overstap naar het bedrijfsleven maken. Vooral een baan als consultant is in trek, net als een baan in de financiële sector. Een van de redenen voor de overstap is het gebrek aan loopbaanperspectief.

Beter werken in het openbaar bestuur

Om te voorkomen dat talentvolle ambtenaren de overstap naar buiten de overheid maken, start Donner het programma ‘Beter werken in het openbaar bestuur.’ Daarnaast moet volgens Donner de overheid omgevormd worden tot een ‘aantrekkelijke en moderne’ werkgever. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan een traineeship bij verschillende samenwerkende overheden.

Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu