Van microscopen naar Strategy Consultancy

maarten-noom-young-professional-of-the-year-accenture

Maarten Noom (33) studeerde Natuurkunde en promoveerde op ‘protein-DNA interaction using single-molecule techniques’. Sinds 2003 werkt hij bij Accenture als Strategy Consultant en is door zijn werkgever genomineerd voor de Young Professional of the Year verkiezing 2012.

Van een Ph.D. naar het bedrijfsleven

Voordat ik bij Accenture ging werkte, studeerde ik Natuurkunde en ben ik ook gepromoveerd in de natuurkunde. Hoewel ik de wetenschap erg leuk vond dacht ik een grotere uitdaging te vinden in het bedrijfsleven en mezelf daar sneller te kunnen ontwikkelen na een promotie. Ik hoor je denken: wat heeft natuurkunde te maken met strategie consulting? Nou, eigenlijk verrassend veel: het zijn in beide gevallen complexe en abstracte problemen waar je moeilijk de vinger achter krijgt. Je probeert in beide situaties met feitelijke (meet-)gegevens een zo goed mogelijk beeld te geven, om er vervolgens een beslissing of conclusie op te baseren. De context is alleen anders: mijn promotie-onderzoek  ging over DNA, microscopen en lasers en nu werk ik in de energiesector. In het begin is dat ook echt wel even aanpoten, je moet jezelf in korte tijd veel kennis eigen maken. Het tempo en ritme is echt anders en eigenlijk voel ik me daar nu heel prettig bij!

Consultant voor het Ministerie

Als strategie consultant geef ik bedrijven advies over complexe vraagstukken die heel verschillend van aard zijn. Bijvoorbeeld: Hoe kan de markt voor laadpunten voor elektrische auto’s functioneren? Hoe waardeer ik investeringsbeslissingen in een energiecentrale? Wat is onze go-to market strategie in de markt voor laaddiensten voor elektrische auto’s?  Je ziet het, ik doe met name projecten in de energiesector en ik heb als aandachtsgebied elektrisch vervoer, een actueel en dynamisch onderwerp.  Momenteel ben ik bezig met een project voor een overheidsorganisatie over een toekomstvisie op laaddiensten van berijders van elektrische auto’s. Welke diensten gaan er ontstaan? Welke knelpunten gaan er optreden? Hoe kunnen we deze tackelen en wie moeten hierbij betrokken worden? Een erg leuk project waarbij we veel verschillende partijen spreken (automotive, overheden, energiebedrijven, etc). Veel partijen samenbrengen en op die manier een complex vraagstuk oplossen, daar krijg ik zelf enorm veel energie van.

Internationaal

Ik heb voor Accenture gekozen omdat het een internationaal bedrijf is (er werken nu meer dan 245.000 mensen in meer dan 120 verschillende landen), waarin niet alleen advies wordt gegeven maar de complete implementatie ook wordt gedaan: dus ook IT, verandermanagement en zelfs outsourcing. Op de afdeling Strategie werken we in teams bij en samen met de klant aan projecten die variëren van 4 weken tot een paar maanden. Veel afwisseling dus. Wat ik enorm ben gaan waarderen aan het bedrijf is de manier waarop persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ik heb een career counselor met wie ik regelmatig spar over mijn ontwikkeling en over welke training of hulp ik nodig heb om mij verder te ontwikkelen.

Er is veel ruimte voor het volgen van trainingen en we gaan met regelmaat een week naar ons training centrum in Chicago om daar een soort mini Business School te doen. De mensen zijn het belangrijkst dat Accenture heeft en ze investeert hier dus ook in. Natuurlijk is niet alles rozegeur en maneschijn. Typisch in consulting is dat er hard gewerkt wordt en dat is bij Accenture niet anders. Er is veel aandacht voor de work-life balance maar we werken in projecten om iets op te leveren en niet tot het 17.00 uur is…. Deze manier van werken kan soms lastig zijn, maar ik vind het vooral heel veel voldoening geven!

Young Professional of the Year

Dat ik ben afgevaardigd voor de ‘Young professional of the Year’ verkiezing beschouw vooral als een groot compliment. Maar nu wil ik natuurlijk ook graag winnen! Je kan de wedstrijd hier volgen en je kan me helpen door op me te stemmen! Vragen? Stel ze via twitter @maartennoom

Tags: Carrièreswitch, Consultancy, Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Van microscopen naar Strategy Consultancy'?