Van onrustige kantoortijger naar blije multipotentialist

Multipotentialist - Van-onrustige-kantoortijger-naar-blije-multipotentialist-by Skitterphoto - silhouette-of-woman-raising-her-hands-615334

Hoe vaak ik niet heb gedacht: waarom weet ik nou niet van kleins af aan wat ik wil worden? Om daar vervolgens in een semi-rechte lijn naartoe te gaan. Ik zeg maar wat: buschauffeur. Dat je op je achttiende de buschauffeursopleiding volgt, examen doet en klaar bent voor de rest van je leven. Dat zou toch lekker zijn? Naar volle tevredenheid, vijf dagen per week mensen van A naar B brengen zonder dat irritante stemmetje dat steeds weer vraagt om uitdaging en nieuwe ervaringen. Inmiddels weet ik dat het zinloos is om zoiets te wensen, want ik ben een multipotentialist.

Ik weet genoeg, op naar het volgende

Al zolang ik me kan herinneren vind ik honderdduizend dingen leuk en loop ik altijd rond met 101 ideeën. Als ik ergens enthousiast over ben, stort ik mezelf er head first in. Om er na een maand of wat achter te komen dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Op carrièregebied doe ik ongeveer hetzelfde. Na maximaal een jaar heb ik het wel gehad in een functie. Het lastige is dat het huidige werkveld daar niet bepaald op gemaakt is. Werkgevers willen liever iemand met gedegen ervaring en een duidelijk meerjarenplan. Om niet steeds op juniorniveau in te stromen met dito salaris, heb ik uiteindelijk tóch een carrière gekozen; die niet echt bij me paste, maar waar ik wel lekker kon verdienen.

Multipotentialist: de definitie

Bij mijn laatste voltijd werkgever heb ik zelfs geprobeerd om het langer dan een jaar vol te houden om mezelf te bewijzen dat ik dat heus wel kon. Dat was leuk geprobeerd maar na anderhalf jaar kiezen op elkaar en doorbeuken ging het helemaal mis. Het erge is, dat ik mezelf dit kwalijk heb genomen. Waarom kan ik nou nooit eens op een plek blijven en een logisch carrièrepad bewandelen? Nou, omdat ik dus een multipotentialist ben. En aangezien er meerdere boeken over zijn geschreven, zoals Hoe word ik alles, ben ik duidelijk niet de enige. Er is zelfs een heuse definitie: iemand met een intense nieuwsgierigheid naar een grote hoeveelheid ongerelateerde onderwerpen, die graag verschillende creatieve richtingen ontdekt. Jep, dat ben ik.

Een multipotentialist past niet in een keurslijf

Nu ik dit weet, begrijp ik beter wat ik nodig heb en snap ik ook dat het geen enkele zin heeft om mezelf in een keurslijf te persen. Met mijn onstilbare honger naar meer kennis en uitdaging scheur ik daar binnen de kortste keren opnieuw uit. Daarom ben ik, as we speak, aan het uitvogelen wat ik belangrijk vind. Wat heb ik nodig in mijn leven aan afwisseling, uitdaging, diepgang en impact; en hoe kan ik dat toepassen in mijn werksituatie. Ik pin mezelf daarmee niet meer vast aan een bepaalde rol of carrièrepad, en kijk dus niet langer naar een passende functietitel voor de invulling van mijn werkdagen.

Leuke theorie, maar nu even praktisch

In de praktijk betekent het dat ik het idee loslaat van een baan waarin alle puzzelstukjes in elkaar passen. Ze zijn er vast, maar het klinkt als een speld in een hooiberg. Mijn plan is om te gaan freelancen en de afwisseling te creëren met verschillende opdrachtgevers. Ik kan als tekstschrijver zowel bloggen over carrière en lifestyle, zoals hier bij Careerwise, maar ook webteksten schrijven voor een duurzaam kledingmerk of nieuwsbrieven voor een reisorganisatie. Het is misschien niet mijn droombaan, maar als ik daardoor een vrijer en fijner leven heb dan teken ik ervoor. Zeker als ik ook nog eens remote ga werken en mezelf daarmee regelmatig op een ander uitzicht trakteer.

Dit kan ook in loondienst

Je hoeft niet voor jezelf te beginnen om dit voor elkaar te krijgen. Je kan er ook voor kiezen om twee parttime banen te combineren, een parttime baan met een eigen onderneming of een baan met uitdagende hobby’s. Zelfs je huidige functie kan je stapje voor stapje aan te passen aan jouw behoeften. Waar het om gaat, is dat je loslaat hoe het hoort, omdat iedereen dat nu eenmaal doet, en gaat kijken naar creatieve manieren om jouw droomleven te leiden. Dat hoeft niet groots een meeslepend. Misschien wil jij je drie dagen per week helemaal uit de naad werken voor een leuk salaris, om vervolgens vier dagen in winterslaap te gaan. Ik geloof inmiddels dat echt bijna alles mogelijk is, als je hard wilt werken en bereid bent om tijdelijk concessies te doen. Ik hoop dat ik je hiermee inspireer om jouw leven onder de loep te nemen en uit te zoeken wat écht bij jou past als je loslaat wat je denkt te weten. Heel veel plezier!

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Ken jezelf, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Van onrustige kantoortijger naar blije multipotentialist'?