Help! Een vaststellingsovereenkomst, wat nu?

vaststellingsovereenkomst ontslag

Het kan zomaar gebeuren: je wordt ontslagen. Of dat nog niet kl*te genoeg is, moet je je ook ineens bezighouden met allerlei juridische zaken. Want wat voor jouw werkgever goed is, is niet automatisch goed voor jou. Misschien krijg je wel een vaststellingsovereenkomst onder je neus geduwd. Of je die even snel kunt tekenen? Ho, stop! Lees eerst wat zo’n overeenkomst nu eigenlijk is en of het in jouw belang is om een krabbeltje te zetten.

Vaststellingsovereenkomst? Klinkt serieus…

En dat is het ook. Het is een juridisch bindende overeenkomst tussen jou en je werkgever waarin de voorwaarden van jouw ontslag beschreven staat. In een vaststellingsovereenkomst staat bijvoorbeeld dat je akkoord gaat met je ontslag en de reden waarom je ontslagen wordt. Met name de reden van je ontslag kan gevolgen hebben voor je ww-uitkering. Als uit de ontslagreden namelijk blijkt dat het je eigen schuld is dat je eruit wordt geknikkerd, dan krijg je geen geld van UWV.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat er een neutrale reden van ontslag in het document staat. Dat kan bijvoorbeeld zijn om bedrijfseconomische redenen of vanwege een verschil van inzicht. Verder heb je misschien recht op een ontslagvergoeding. En hoe zit het met andere ontslagvoorwaarden zoals opzegtermijn of loondoorbetaling? Ook dat moet goed in de overeenkomst gezet worden. Een hoop zaken dus om rekening mee te houden. Op de website van Ontslagspecialist staat een enorme hoeveelheid nuttige informatie over alles wat met ontslag te maken heeft.

Help, ik heb al getekend!

First things firsthaal een paar keer diep adem. Er is nog geen man (of vrouw) overboord. Na het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heb je altijd een bedenktermijn van twee weken. De werkgever is zelfs verplicht om dat in de overeenkomst te zetten. Doet hij dat niet dan heb je zelfs recht op drie weken bedenktijd. Binnen de bedenktijd kan je, zonder uitleg, terugkomen op de gemaakte afspraken door schriftelijk ontbinding van de overeenkomst in te roepen bij je werkgever.

Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt

Hoeveel druk er ook wordt uitgeoefend door je werkgever, teken nooit zomaar iets. Lees elke overeenkomst goed door en vraag om uitleg. Zijn er nog steeds onduidelijkheden? Zoek dan meer informatie op internet of neem contact op met een specialist om advies in te winnen. Het is heel logisch dat je eerst wilt weten waar je aan toe bent dus vraag gerust om meer tijd voordat je je handtekening zet. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ontslagspecialist.nl

Tags: De juiste keuze maken, Loopbaan, ontslag, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help! Een vaststellingsovereenkomst, wat nu?'?