fbpx

Verdwijnt mijn baan door automatisering? Check of jij je zorgen moet maken

automatisering

Vraag jij jezelf wel eens af of jouw baan in de toekomst nog bestaat? Door automatisering komen aan steeds meer taken geen mensen meer te pas. Denk aan zelfrijdende auto’s, de zelfscanner in de supermarkt en drones die pakketjes afleveren. Geen zorgen, het World Economic Forum (WEF) laat in het rapport The Future of Jobs zien dat er door automatisering ook veel nieuwe banen bij komen. Zo’n 2 miljoen schatten ze.

Administratief werk verdwijnt door automatisering

In de administratieve sector trek je aan het kortste eind voor wat betreft de automatisering van werk. Ben je bijvoorbeeld boekhouder, secretaresse of data-invoerder, dan zou je in de toekomst wel eens moeilijk aan een baan kunnen komen.

Hier ben je safe

Over het algemeen geldt: hoe hoger je opleiding, hoe minder kans je hebt dat je baan geautomatiseerd wordt. Werk je in het onderwijs, de gezondheidszorg of heb je een creatief beroep? Dan heb je de minste kans dat een robot je werk overneemt. En een geluk bij een ongeluk: de klimaatverandering zorgt ook nog eens voor meer banen in de energiesector.

IT wordt de kern van bijna elk bedrijf

Daarnaast wordt klantcontact door de digitalisering steeds belangrijker. Dus ook daarvoor zijn de komende jaren veel mensen nodig. Uit onderzoek van ManpowerGroup blijkt dat werkgevers daarom op zoek zijn naar IT-ers met uitgebreidere vaardigheden, zoals veel millennials die al bezitten. Communicatieve vaardigheden, goed kunnen samenwerken en probleemoplossend vermogen wordt steeds belangrijker in IT-functies. IT is tegenwoordig al onmisbaar op bijna elke afdeling. Sterker nog, het vormt steeds vaker de kern van een afdeling of organisatie.

De banen van de toekomst

De denktank van het WEF verwacht dat werken in de IT steeds populairder zal worden. De vraag naar programmeurs en ingenieurs neemt nu al flink toe. Google het maar eens: talloze bedrijven bieden uitdagende IT vacatures aan.

En jij?

Of jij je echt zorgen moet maken over of je over een aantal jaar werkloos op de bank zit door automatisering is nog maar de vraag. De technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe, anders ingerichte banen. Met name de IT zit te springen om talentvolle millennials. En dat zal in de toekomst alleen nog maar meer worden. Iets voor jou?


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Werken bij Ciber

Tags: , , , , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu