Vertel eens iets over jezelf, en hoe je die vraag goed beantwoordt

Vertel eens iets over jezelf - sollicitatiegesprek - hoe beantwoord je die vraag

De vraag Vertel eens iets over jezelf? Ik ben er altijd blij mee! Laat ik dat direct even verduidelijken: over jezelf vertellen is alles wat je moet willen in een sollicitatiegesprek. Jij wilt immers op een goede plek terechtkomen. Eentje waar jij je talenten kwijt kunt. Waar je jezelf kunt bezighouden met iets wat er voor jou écht toe doet.

Welk doel heeft de vraag?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
De vraag geeft jou de kans om de link te leggen tussen dat wat de organisatie zoekt en dat wat jij te bieden hebt vanuit je eigen talenten en drijfveren.

Maar er zit een belangrijke adder onder het gras: Deze vraag gaat namelijk NIET over jou! De recruiter stelt deze vraag met maar één doel: gevoel krijgen wat voor vlees hij in de kuip heeft, zodat hij kan bepalen of jij de klus kunt komen klaren. Deze vraag gaat dus vooral over de behoeften van de organisatie!

Als jij je huiswerk goed gedaan hebt, en dus al gecheckt hebt dat deze organisatie precies dat probleem heeft dat jij perfect kunt oplossen, is dit je gouden vraag. Echt!

Hoe beantwoord je Vertel eens iets over jezelf?

Dus hoe beantwoord je deze vraag in je sollicitatiegesprek? Simpel, vertel over:

1. Wat jou als persoon kenmerkt en wat jouw talenten zijn.

Dit is hét vrijbriefje om open en vanuit jezelf te vertellen over jouw talenten en eigenaardigheden. Over hoe je die inzet om het probleem dat deze organisatie heeft waardoor deze functie nu open staat, op te lossen. En leg de verbinding naar de kerncompetenties die gevraagd worden in de functie.

2. Wat jou ten diepste boeit en drijft.

Een recruiter is een mens. Hij werkt voor de organisatie, maar uiteindelijk beslist hij als mens over jou geschiktheid. Onderzoek toont aan dat we beslissingen nooit maken op basis van rationele argumenten. Het deel van onze hersenen dat we gebruiken om beslissingen te nemen, kan dit alleen doen op basis van gevoel. Door te delen wat er voor jou toe doet, waar je in gelooft en wat je drijft, praat je over jóuw gevoel. Wanneer je de recruiter als mens raakt, heb je een extra punt gescoord. Niet eens bewust overigens. Maar het gaat je wel helpen! We doen zaken met mensen die we leuk vinden. En dat beslissen we op basis van gedeelde passies en een gedeelde kijk op de wereld. Hoe hard een recruiter ook traint in zich houden aan lijstjes, hij zal zijn persoonlijke voorkeuren nooit helemaal uit kunnen schakelen.

3. Hoe jij perfect op deze functie past.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
De recruiter heeft maar één doel: de perfecte man of vrouw vinden voor de job. Gebruik deze geweldige vraag om enthousiast over je relevante ervaring te vertellen. Een project of opdracht waarin je ongeveer hetzelfde voor elkaar moest krijgen als waar je in deze functie mee aan de slag moet. Vertel beeldend en persoonlijk over hoe je dat in je eerdere baan gedaan hebt. Laat zien hoe je met diezelfde vraag hier in deze organisatie aan de slag zou gaan. Vertel hoe je dingen aan zou pakken, welke ideeën je erover hebt. En laat de recruiter op die manier zien wat jij belooft waar te komen maken als hij voor jou kiest.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de vraag: Vertel eens iets over jezelf? Wat zijn jouw tips over hoe te antwoorden als je deze vraag gesteld wordt? Laat het weten in een reactie hieronder.

Tags: Sollicitatiegesprek, sollicitatievragen, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Vertel eens iets over jezelf, en hoe je die vraag goed beantwoordt'?