Vijf tips voor een baan met impact

Of je nu Young Professional bent of een aantal jaar meer werkervaring hebt, je wilt werk doen dat ergens aan bijdraagt. Het levert voldoening en inspiratie op, blijkt uit onderzoek. Maar waar vind je zo’n baan met impact?

Als eerste denk je waarschijnlijk aan goede doelen en non-profit organisaties. Die richten zich nu eenmaal op het verbeteren van de wereld. Maar ook in andere sectoren kan je meer impact hebben dan verwacht.

1 – Met vrijwilligerswerk help je jezelf én een ander

Heb je er wel eens over nagedacht om een dag minder te gaan werken of een paar maanden onbetaald verlof te nemen? Door in die tijd vrijwilligerswerk voor je carrière te doen kun je ontdekken wat je echt belangrijk vindt en of het je voldoening geeft. Het doen van vrijwilligerswerk vergroot je netwerk en het maakt je daarna een stuk geloofwaardiger bij sollicitaties. Uit je cv blijkt dan dat je weet waarover je praat. Kijk voor inspiratie voor vrijwilligerswerk eens op sites als:

  • Nederland Cares biedt (eenmalig) vrijwilligerswerk bij jou in de buurt
  • Starters4Communities werkt met starters op de arbeidsmarkt aan maatschappelijke vernieuwing
  • Nudge stimuleert initiatieven over verbeteringen op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid
  • Of google op vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt

Lees hier nog meer voordelen van vrijwilligerswerk voor je carrière

2 – Kijk verder

Veel bestaande branches en organisaties hebben impactvolle en uitdagende functies. Misschien wel bij jouw huidige werkgever of afdeling. Hoe kun je daar verschil maken? Wat wordt er gedaan aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of in het Engels Corporate Social Responsibility (CSR)? Neem bijvoorbeeld een baan als consultant. Een baan waar je niet als eerste aan denkt bij een functie waarmee je impact hebt op de wereld om je heen, maar als consultant kom je bij verschillende bedrijven en teams over de vloer om mee te denken over oplossingen voor prangende problemen. Soms mag je daarvoor zelfs de hele wereld over reizen. Op die manier is je impact pas echt groot. Je kunt als consultant bijvoorbeeld adviseren over duurzaamheid, cyber-veiligheid of over hoe je medewerkers aanstuurt en motiveert op de werkvloer en bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Binnen het hacking team selecteren wij ongeveer iedere maand een nieuw goed doel. Dit goede doel testen wij dan gratis, zodat het goede doel zijn systemen kan verbeteren naar aanleiding van onze aanbevelingen. – Roel Bierens, Cyber Risk Consultant

3 – Ga er op uit: bezoek evenementen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Een andere manier om inspirerende contacten te leggen is door naar evenementen te gaan van organisaties of over thema’s die jou aanspreken. Je vindt dit soort bijeenkomsten bijvoorbeeld door te googlen, je te abonneren op nieuwsbrieven of door LinkedIn-groepen te volgen.

Tijdens de evenementen ontmoet je inspirerende sprekers, organisaties, andere young professionals, volg je workshops en deelt iedereen zijn enthousiasme. Netwerken wordt je tweede natuur, omdat je het nu eindelijk voor je plezier doet. Zo kom je rap verder. En er is geen betere sleutel tot succes dan zeggen wat je wilt in een omgeving vol gelijkgestemden.

Het toffe is dat ik voorop loop als het gaat om innovaties. Ik fungeer als gids voor klanten in hun zoektocht naar hoe innovatie relevant voor hen kan zijn. – Tim Crone, Graduate Intern Customer Solutions

4 – Zoek gespecialiseerde vacaturebanken

In de beginfase van je oriëntatie naar een nieuwe baan, kan je vacaturebanken gebruiken om erachter te komen welke elementen en thema’s je aanspreken in een baan. Wanneer je klaar bent met je oriëntatiefase, kan je op vacaturebanken zoeken of de elementen en thema’s die jou aanspreken samenkomen in een baan en hoe die er dan concreet uitziet. Vacaturebanken die wij inspirerend vinden zijn:

Daarnaast kan je op 80000hours aan de hand van een uitgebreide vragenlijst op zoek naar de baan die bij je past én waarmee je een positieve bijdrage levert aan de wereld. Deze tien duurzame functies passen alvast in het rijtje.

5 – Zoek een sociale onderneming die bij je past

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Relatief nieuw zijn sociale ondernemingen. Dit zijn doorgaans jonge bedrijven die het creëren van maatschappelijke waarde voor mens en milieu op de eerste plek zetten. Ze hebben net als elke andere onderneming een product of dienst met een verdienmodel, maar geld verdienen is niet het hoofddoel. Het bekendste voorbeeld is misschien wel van Tony Chocolonely, het bedrijf dat chocola verkoopt waar geen (kind)slavernij aan te pas komt. Je vindt meer dan 300 sociale ondernemingen op de website van SocialEnterpriseNL.

Ik heb meegeholpen aan een onderzoeksproject naar de economische integratie van asielzoekers door interviews af te nemen. – Robbin-Jan Haar, Business Analyst Supply Chain Strategy

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte.

Tags: Ambitie en succes, Consultancy, De juiste keuze maken, Loopbaan, MVO, Netwerken, Oriënteren, Scoor die baan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Vijf tips voor een baan met impact'?