Volle kracht vooruit!

Laatst volgde ik de 4YoungPeople training ‘Volle kracht vooruit’. Al snel werden me een paar dingen duidelijk…

Koudwatervrees

Value Sonar, Passion Statement & de Saboteurs: welkom bij de ‘Volle kracht vooruit’ training van Pim Schouten. Het is zaterdagochtend en om 8 uur ’s ochtends zit ik al in de auto vanuit Amsterdam op weg naar het Leidsche Rijn College in Utrecht. “Waar ben ik aan begonnen,” dacht ik op dat moment nog. Dat bij aankomst mijn groep bleek te bestaan uit 11 dames én Pim, de trainer, hielp daarbij niet echt. Ik was even bang dat het een gezapige dag ging worden. Onzin, bleek al snel. Ik had er zin in en we konden beginnen!

Passie en energie

De reden dat ik voor deze training had gekozen? Ik wil ontdekken waar mijn passie ligt en wat mij energie geeft. Daar worstel ik al jaren mee. Mijn probleem: ik krijg van wel 100 dingen tegelijk energie. Daardoor zoek ik niet gericht naar een nieuwe baan, want alles lijkt mij ‘leuk’. Vooral erg vermoeiend voor mijzelf omdat ik zo van de ene sollicitatie in de andere duik. De eerste opdracht was dan ook meteen: opschrijven waar je energie van krijgt en waar jouw energie-lek zit. Yes! Daar kwam mijn lijst met 100 dingen: mooie klassieke muziek, het winnen van een hockeywedstrijd, zeilen in de zon, een lekker recept bedenken, veel mensen om mij heen, zelf nieuwe dingen leren of anderen iets leren…. enzovoorts. Een leuke oefening waarbij ik ook veel in de verhalen van de anderen herkende en meteen het gevoel kreeg alsof we elkaar al maanden kenden.

Passion Statement

In tweetallen gingen we uiteen op zoek naar onze waarden met behulp van de ‘Value Sonar’. Een leuke tool waarmee je zelf te midden van je eigen waarden gepositioneerd wordt. Aan de hand hiervan kwam de volgende stap: het schrijven van je persoonlijke Passion Statement. Zet één zin op papier waarin jij gelooft. Een nogal brede opdracht. Niet voor niets kwamen er 11 totaal verschillende, maar mooie Passion Statements uit. Pim vroeg goed door en door (en door), zodat je wel móest nadenken over waarom je dingen doet of juist níet doet.

Sprong in het diepe

Mijn missie: trainer worden! Iets dat al tijden in mijn hoofd zit, maar door de zogenaamde verschillende ‘saboteurs’ in mijn hoofd bewandel ik steeds andere paden. ‘Saboteurs’ houden je af van het behalen van je doelen. Het zijn gedachten die mij tegen houden in het volgen van mijn passie. Denk aan “ik ben nog veel te jong om trainer te worden”, “wat heb ik anderen nou te bieden op het gebied van trainen” maar ook besluiteloosheid en luiheid. Want als ik echt voor mezelf zou willen beginnen als trainer moet ik wel goed uitzoeken hoe dat werkt. Ergens is dat ook een drempel voor mij waardoor ik het uitstel.

En omdat ik niet weet waar ik moet beginnen, gooide Pim mij in het diepe. “Als jij trainer wilt worden, begin dan maar meteen!” Daar stond ik als kersverse trainer met een paar tips van Pim in mijn achterhoofd en een stukje theorie dat besproken moest worden. Natuurlijk is dat spannend en liep het niet zo soepel als ik hoopte, maar het versterkte wel mijn gevoel: ”Ik ga hoe dan ook trainer worden!”. Wanneer, waar en hoe, dat weet ik nog niet precies, maar dit gaat gebeuren.

Dank dus voor deze training en zeer inspirerende dag!

Lees meer van Heleen

Tags: Talent en passie, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Volle kracht vooruit!'?