Volop kansen in de civiele techniek

De sector civiele techniek biedt volop kansen voor jonge ingenieurs. Dat blijkt uit het onderzoek ‘de arbeidsmarkt in de civiele techniek’ dat afgelopen november en december door Jelmer is uitgevoerd. De helft van de organisaties in de sector verwacht dat de vraag naar civiel technici de komende vijf jaar toeneemt. Het vakgebied blijft erg breed, maar de weg- en waterbouw zijn de sectoren waar de grootste vraag wordt verwacht.

Vergrijzing

De vergrijzing is een ‘hot topic’ binnen de technische sectoren. Maar hoe groot is dit probleem in de civiele branche? De vergrijzing lijkt binnen de sector civiele techniek de komende jaren inderdaad een belangrijk issue te worden. Gemiddeld zijn er op dit moment 1,5 keer zoveel medioren als junioren, en zelfs 1,7 keer zoveel senioren als junioren werkzaam bij de organisaties. Met name binnen de overheid is de balans uit verhouding: 2,3 keer zoveel senior civiel ingenieurs als junioren.

Profiel van de jonge ingenieur

Jonge civiel ingenieurs zijn snel aan het werk; opleidingsinstanties geven aan dat 80% van de afgestudeerde civiel ingenieurs binnen 4 maanden een baan heeft gevonden. Daarbij schatten ingenieursbureaus, bouw- en aannemersbedrijven en overheden dat een startende civiel ingenieur gemiddeld € 2.475 (Hbo) tot € 2.725 (WO) verdient.

Werkgevers vinden het belangrijk dat deze jonge professionals zowel een goede technische basis in huis hebben als willen werken aan hun ‘soft skills’ zoals management- en communicatieve vaardigheden. Zeker omdat hoog opgeleide civiel technici met name in projectmanagement- en procesmanagementfuncties worden ingezet.

Kijk hier voor werkgevers in de civiele techniek.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Volop kansen in de civiele techniek'?