Kun jij maar geen baan vinden waar je helemaal voor wilt gaan, die het helemaal voor je is? Misschien is het tijd om niet langer op zoek te gaan naar een passende baan, maar er zelf één te creëren. Waag de sprong in het diepe en begin voor jezelf! Hieronder een aantal tips:
1. Eerst denken dan doen
Wil jij van je passie je werk maken of weet je nog niet zo goed wat je precies wilt doen? Geef je ogen de kost en ga na wat er in jouw omgeving anders zou kunnen. Waar loop jij zelf geregeld tegen aan? Wat mis je in een bepaalde dienst of product? Bedenk iets wat in jouw optiek anders of beter kan.
2. Meer dan een loopbaan alleen
Houd er rekening mee dat voor jezelf beginnen gepaard gaat met de nodige opofferingen. Misschien zal je in de eerste jaren niet op vakantie kunnen, of zal je voorlopig in een huurhuis moeten blijven wonen. Feit is wel dat het gemakkelijker is om dit soort keuzes te maken op jonge leeftijd dan wanneer je gesetteld bent, de hypotheek moet betalen en de verantwoordelijkheid hebt voor een gezin.
3. Alle advies is welkom als je voor jezelf begint
Waarom het wiel zelf uitvinden als er zoveel zelfstandig ondernemers en instanties zijn die je van goede raad kunnen voorzien? Het internet biedt ook een scala aan informatie, bijvoorbeeld gratis nieuwsbrieven boordevol tips en tricks om als zelfstandige aan de slag te gaan.
4. Weet wat er speelt
Weet wie je klanten zijn en wat zij nodig hebben, maar ook welke concurrenten er zijn, wat gangbare marges zijn, wat de juiste prijs is voor jouw dienst of product en ga zo maar door.
5. Benader je klant met enthousiasme
Denken dat als je website eenmaal in de lucht is de klanten vanzelf naar je toe zullen komen is een grote misvatting. Je zult er op uit moeten om mensen te interesseren en enthousiasmeren voor wat jij te bieden hebt. Dit vraagt het nodige zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, maar hoe bijzonder is het als je eenmaal je eerste klant binnenhaalt?
6. Leer van tegenslagen
Verwacht niet dat het starten van je eigen onderneming vanzelf gaat, reken maar dat je de nodige fouten zult maken. Bedenk echter dat je van elke fout die je maakt ook weer leert en niet nog een keer eenzelfde fout zal maken.
7. Schrijf een ondernemingsplan
Door je dromen en wensen op papier te zetten dwing je jezelf op een doordachte manier over je plannen na te denken. Met een gedegen ondernemingsplan kun je anderen gemakkelijker overtuigen van jouw concept.
Misschien is het zelfstandig ondernemerschap je op het lijf geschreven, misschien blijkt het in de praktijk toch niet bij je te passen. Als je het niet probeert, zal jij je echter altijd af blijven vragen of het iets voor je geweest zou zijn. Dus, waag die sprong…. Ga ervoor!