Geen richting kunnen bepalen
Herken je dit? Je wilt een andere baan en je krijgt maar niet duidelijk wat je wilt. Je onderzoekt je kwaliteiten, je hebt je ervaring op een rijtje, dus zou je richting moeten kunnen bepalen, toch? Maar ergens lijkt het te stagneren…
Wat nu?
Onderzoek dan of er een onderliggende belemmering is die je parten speelt. Want een feit is dat wanneer je iets als een probleem ervaart, je sneller in actie komt. Tijdens mijn coaching richt ik me doorgaans op positieve elementen en op onderzoeken wat er wél kan. Maar soms is het juist zinvol om een probleem aandacht te geven. Ik leg je uit waarom.
Het probleem leidt je naar antwoorden
Dus: als je een (andere) baan wilt, vraag je dan af welke belemmering je nu eigenlijk ervaart. Dat kan duidelijk maken waar actie nodig is. En weet je wat het leuke is (en waar je iets mee kunt)? Je wilt je probleem bijna altijd op het verkeerde niveau oplossen! Ja echt! Bij het eerste probleem dat je ervaart schiet je direct in de actie voor een oplossing. Maar vaak zit er dus een probleem achter een probleem. Een belemmering die eigenlijk veel groter is, die je liever niet wilt zien, maar waar je veel meer mee zit, op een dieper niveau. Wanneer je jouw probleem op het juiste niveau aanpakt, zal je veel meer bereiken.
Waarom weet je niet waar je goed in bent?
Een voorbeeld. Wat ik veel hoor is: ik wil een baan, maar ik weet niet wat ik goed kan. De neiging is om dan meteen te gaan onderzoeken wat je kwaliteiten zijn. Maar het is interessanter om te weten waarom je dit niet weet. Stel jezelf dan de volgende vraag: wat belemmert mij om te benoemen wat ik goed kan? Het antwoord is dan bijvoorbeeld: ik weet eigenlijk niet wie ik ben.
Stel de vraag achter de vraag
Stel vervolgens nogmaals de belemmerende vraag: wat belemmert mij om te weten wie ik ben? Het antwoord is dan bijvoorbeeld: ik vind mezelf eigenlijk niet zo bijzonder. Dan zou je nog verder kunnen vragen: wat belemmert mij te zeggen dat ik bijzonder ben? Antwoord: anderen zijn meer waard dan ik.
Werk vanuit je echte probleem
En zo kom je steeds dichter bij het échte probleem. Want je kunt nog zo goed in beeld brengen wat je kwaliteiten zijn, als je niet voor jezelf durft te gaan staan, zul je altijd moeite hebben je kwaliteiten uit te dragen in je zoektocht. Het kan zomaar zijn dat je echte probleem je juist verhindert stappen te zetten. Werken vanuit het échte probleem levert daarom veel op: je zult zien dat de vragen op de niveau’s daarboven veel sneller opgelost zijn!
Ga niet voor je eerste oplossing
Dus ervaar je een probleem, sta dan een moment stil en kijk wat er achter schuil gaat. Stel jezelf vragen. Vaak kom je dan uit bij andere vragen en problemen die eigenlijk aandacht nodig hebben. En dat mag. Want het leidt je naar echte antwoorden waarnaar je eigenlijk op zoek bent.