Wat je van een afwijzing kan leren

“Beste Sanne, Graag willen we je hartelijk bedanken voor de tijd en aandacht die je hebt geschonken aan je sollicitatie. Helaas moet ik je mededelen dat onze keuze op een andere kandidaat is gevallen.” Ouch, mijn eerste afwijzing. Daar had ik het na het afronden van mijn studie toch even moeilijk mee. Was ik niet goed genoeg? Wat deed ik verkeerd? Terwijl afwijzing altijd even pijn doet, kunnen we er eigenlijk veel van leren. Dit is wat je van een afwijzing kan leren:

1. Solliciteer ik wel op de juiste banen?

Misschien ben je niet aan het solliciteren op banen die goed aansluiten bij je ervaring, achtergrond en/of competenties. De kans is bijvoorbeeld groot dat je wordt afgewezen voor een functie waar (veel) meer of minder werkervaring voor wordt gevraagd. Bekijk ook kritisch of jouw drijfveren en talenten wel overeenkomen met de functieomschrijving. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever een paar sollicitaties op functies die goed bij je passen, dan schieten met hagel en afwachten of er iets uitkomt.

2. Heb ik het gesprek wel goed genoeg voorbereid?

Er wordt natuurlijk niet van je verwacht dat je alle ins en outs van het bedrijf en de functie kent. Een gesprek is immers een wederzijdse kennismaking. Maar er wordt wel verwacht dat je moeite hebt gedaan om het bedrijf en de functie te leren kennen. Dus, ken je iemand die in de sector werkt? Bellen! Vraag wat de belangrijkste uitdagingen in de markt zijn, wat de functie inhoudt en wat voor type mensen in deze branche/functie succesvol zijn. En vergeet niet goed op de website van de werkgever te kijken. Welke steekwoorden kom je tegen? Cultuurwaarden? Missie?

3. Heb ik mijzelf wel goed verkocht?

Tijdens het gesprek wil je de werkgever laten zien waarom uitgerekend jij de geschikte kandidaat voor de functie bent. Straal daarom enthousiasme en zelfvertrouwen uit en geef voorbeelden van jouw kennis, ervaring en talenten. Maak het concreet: wat was de situatie? wat was jouw taak? wat voor actie heb je ondernomen? en wat was het resultaat? Zie een kritische vraag van je gesprekspartner als een kans om jouw drijfveren en talenten te onderstrepen. Een vraag als “Denk je dat jij jezelf staande kan houden in deze hectische omgeving?” is bijvoorbeeld een perfecte aanleiding om voorbeelden te geven van momenten dat je bewezen hebt dat je dat kan. Zie het dus niet als een aanval, maar als een kans.

4. Was ik authentiek en geïnteresseerd?

Jezelf verkopen is één, maar authentiek en oprecht geïnteresseerd zijn is natuurlijk wat anders. Je voorbereiding zegt al veel over je nieuwsgierigheid en interesse in het bedrijf en de functie. Doe je daarnaast niet voor als iemand die je niet bent. Relax en blijf jezelf. Stel altijd een paar vragen en stuur na afloop een mailtje om je interesse en motivatie te onderstrepen.

Kun je al deze vragen positief beantwoorden? Vraag de recruiter gerust om feedback. En vergeet niet: misschien paste deze baan en/of werkgever helemaal niet bij jou. Soms mag je blij zijn dat je niet bent aangenomen.

Tags: Loopbaan, Scoor die baan, Sollicitatiebrief, Sollicitatiegesprek
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat je van een afwijzing kan leren'?