Kun je het goed vinden met je collega’s? Onderschrijf je de strategie en waarden van je werkgever? Plezier op je werk bereik je niet alleen door werk te doen waar je goed in bent, maar wordt ook door je werkomgeving bepaald. Een fijne sfeer en goede bedrijfscultuur zijn dan ook terecht één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor een bepaalde werkgever.
Jouw ideale bedrijfscultuur
Waar iemand met scoringsdrift zich prettig voelt in een competitieve cultuur, komt een ander beter tot zijn recht in een creatieve of innovatieve cultuur. In wat voor soort organisatie (formeel of informeel, hiërarchisch of juist een platte organisatie) voel jij je thuis?
Kim Cameron en Robert Quinn onderscheiden vier cultuurtypes: de mensgerichte cultuur, de resultaatgerichte cultuur, de innovatiegerichte cultuur en de beheersgerichte cultuur. Het is niet alleen belangrijk te weten welke cultuur het beste bij je past, maar ook welke cultuur juist helemaal niet bij je past.
1. Mensgerichte cultuur
De mensgerichte cultuur wordt ook wel familiecultuur genoemd. Een mensgerichte organisatie richt zich op goede interne verhoudingen, zorg voor het personeel en klantgevoeligheid. Er wordt veel tijd besteed aan het ontwikkelen van medewerkers, participatie, samenwerking, openheid en moraal. De communicatie in een mensgerichte organisatie is veelal mondeling en informeel. De betrokkenheid van de individuele werknemer bij zijn werk en de organisatie staan centraal.
Keerzijde van een mensgerichte cultuur: ineffectiviteit, besluiteloosheid en een 9-tot-5-mentaliteit.
Voel jij je het meest op je gemak in een mensgerichte cultuur? Aan de hand van deze vragen kun je ontdekken of een potentiële werkgever zich kwalificeert:
- Is er een mentorprogramma?
- Wordt er veel tijd uitgetrokken voor persoonlijke ontwikkeling?
- Worden trainingen en opleidingen aangeboden? Mag je zelf bepalen welke trainingen en opleidingen je volgt?
- Werk je overwegend in teams of individueel?
- Gaan collega’s hecht met elkaar om?
- Zijn er veel bedrijfsuitjes? Wordt er veel geborreld?
- Worden werknemers betrokken bij de strategische besluitvorming van de organisatie?
- Is het mogelijk thuis of met flexibele werktijden te werken?
- Zijn er andere aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden?
2. Resultaatgerichte cultuur
Resultaatgerichte werkgevers worden ook wel marktgeoriënteerd genoemd. Kernbegrippen zijn: productiviteit, rendement, ondernemerschap, besluitvaardigheid, slagvaardigheid, no-nonsense, lef, prestatie, scoren en winst. Er is veelal sprake van individuele targets en interne concurrentie. Medewerkers worden verantwoordelijk gehouden voor het al dan niet realiseren van doelen en een deel van de beloning is gekoppeld aan (individuele) prestaties.
Keerzijde van een resultaatgerichte cultuur: extreme onderlinge competitie, wantrouwen, haat en nijd, hoge werkdruk en (zeer) lange werktijden.
Voel jij je het meest op je gemak in een resultaatgerichte cultuur? Aan de hand van deze vragen kun je ontdekken of een potentiële werkgever zich kwalificeert:
- Zijn er individuele targets?
- Is er sprake van interne concurrentie? Hoe uit zich dat?
- Zijn er prestatiebonussen en/of incentives? Hoe verhouden die zich tot het vaste salaris?
- Gaat het om kwaliteit of snelheid?
- Wordt er veel overgewerkt?
3. Beheersgerichte cultuur
Beheersgerichte organisaties worden ook wel hiërarchisch genoemd. Een beheersgerichte organisatie richt zich op zorg voor goede verhoudingen in combinatie met stabiliteit en beheersbaarheid. Kernbegrippen zijn: interne efficiëncy, uniformiteit, veiligheid, controle, stabiliteit en respect voor autoriteit. De bedrijfsstrategie richt zich veelal op Operational Excellence: prestatie-indicatoren en schaalgrootte.
Keerzijde van een beheersgerichte cultuur: bureaucratie, conservatisme, excessief meten en vastleggen van procedures.
Voel jij je het meest op je gemak in een beheersgerichte cultuur? Aan de hand van deze vragen kun je ontdekken of een potentiële werkgever zich kwalificeert:
- Wordt er veel met vaste procedures gewerkt?
- Hoeveel individuele beslissingsbevoegdheid hebben werknemers?
- Hoe verloopt de besluitvorming in de organisatie?
- Wordt er veel vergaderd?
4. Innovatiegerichte cultuur
De innovatiegerichte cultuur wordt ook wel adhocratiecultuur of ontwikkelingscultuur genoemd. Een innovatieve organisatie kenmerkt zich door: vernieuwing, flexibiliteit, creativiteit, experimenteren, risico’s nemen en groei. De strategie richt zich veelal op Product Leadership. Er wordt veel geld gestoken in technologie-ontwikkeling en R&D. Medewerkers zijn hoog opgeleid, intrinsiek gedreven en werken vaak in projectgroepen aan verschillende projecten. De communicatie is vooral informeel en medewerkers hebben de vrijheid en ruimte om zichzelf te ontwikkelen.
Keerzijde van de innovatiegerichte cultuur: chaos/anarchie, veranderen om te veranderen.
Voel jij je het meest op je gemak in een innovatiegerichte cultuur? Aan de hand van deze vragen kun je ontdekken of een potentiële werkgever zich kwalificeert:
- Is innovatie een strategische doelstelling van de organisatie?
- Is er een r&d-afdeling?
- Hoe wordt innovatie in de onderneming gestimuleerd?
- Hoeveel nieuwe producten worden er jaarlijks ontwikkeld?
- Hoeveel ruimte krijg je als werknemer om nieuwe dingen uit te proberen?
- Mogen werknemers een deel van hun werktijd besteden aan eigen (vrije) projecten?
Welke bedrijfscultuur past het beste bij jou denk je? En welke helemaal niet?
Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer sollicitatietips.