Werken met de technieken van morgen

simon-dalmolen

Simon Dalmolen (26) is Innovatie consultant bij IT dienstverlener Logica. Na het afronden van zijn HBO Informatica, behaalde hij zijn Master in Software Engineering. Simon is genomineerd voor Young Professional of the Year 2011.

Enthousiasme en openheid gaven de doorslag

Tijdens mijn masteropleiding werden meerdere gastcolleges gegeven. Een daarvan werd gegeven door Wico Mulder van Logica. Niet een standaard verhaal met alleen maar mooie slides, maar een met inhoud en veel enthousiasme. Spreken over zaken die er toe doen, dat wekte mijn interesse! Tijdens mijn Master thesis heb ik Logica leren kennen als een open bedrijf. Als ik een idee had of kennis zocht, kon ik meteen de juiste mensen aanspreken, zonder eerst allerlei procedures te bewandelen.

Innovatie consultant

Als Innovatie consultant mag ik mij nu elke dag bezighouden met innovatie. Bruggen bouwen met de wetenschap, innovatieve partners of andere geïnteresseerden. Mijn passie is dan ook het verbinden van verschillende organisatiedomeinen, waarbij elke dag weer een uitdaging is: gesprekken met klanten, partners, managers, professoren of gewoon lekker een paar dagen ontwikkelen aan een nieuw prototype met de technieken en methoden van morgen. Het geeft mij veel voldoening om elke dag het beste uit mezelf en anderen te halen. Om samen tot een resultaat te komen, waarop we allemaal trots zijn.

Slimme mobiliteit

Mijn eerste project bij Logica was het ‘Strategic Platform for Intelligent Traffic Systems’ (SPITS) een High Tech Top-project geïnitieerd door de Nederlandse overheid. Om de doelstellingen van de overheid voor het jaar 2020 op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid te halen, zijn intelligente verkeerssystemen absoluut noodzakelijk. Universiteiten en bedrijven bundelen elkaars krachten om open platform te ontwikkelen waarbij auto’s onderling en met de infrastructuur kunnen communiceren.

In dit project werk ik veel samen met andere bedrijven en universiteiten in het consortium om innovatieve oplossingen uit te werken. Samen met mijn collega’s houd ik mij bezig met informatiemanagement, omdat auto’s in de toekomst steeds meer informatiesystemen aan boord krijgen: verkeersinformatie, routeplanning, telecommunicatie, veiligheidssystemen, hulpsystemen en directe communicatie met de infrastructuur en tussen auto’s onderling. Deze informatiesystemen kunnen je als bestuurder helpen of je helemaal gek maken. De informatie moet gemanaged worden. De auto moet met je meedenken over wat belangrijk is.

Wetenschap

In mijn werk heb ik overigens niet alleen ruimte om tastbare oplossingen te maken, maar Logica geeft je ook de ruimte om over de onderwerpen te publiceren. In januari is ons werk gepresenteerd op een wetenschappelijke conferentie in Rome: ICAART 2011.

Zelfsturende containers

Momenteel mag ik mij bezig houden met een ander innovatief project. Het gaat om een door de Europese Unie geïnitieerd research project: EURIDICE. Hier werk ik samen met veel internationale universiteiten en bedrijven. EURIDICE maakt cargostromen intelligent, zodat containers zichzelf kunnen organiseren. De vracht wordt proactief gemaakt: met behulp van software wordt het mogelijk dat de vracht gaat communiceren met zijn omgeving. Een voorbeeld: Een schip met containers vaart de haven binnen en wordt gelost. De containers ‘weten’ welke lading als eerste zal worden opgehaald, en ‘communiceren’ dit met de kraan, zodat die de containers logisch op de kade plaatst. Ook de vrachtwagen die de container komt halen, wordt ingelicht dat zijn vracht klaar staat. Ik ben nu druk bezig om deze toekomst verhalen te vertalen in werken software.

Hoe ziet een werkweek eruit?

Maandag ging de telefoon uit. Eindelijk eens tijd om een hele dag te werken aan het prototype van SPITS. Dinsdag had ik overleg met het campagneteam van Young Professional. Het plan van aanpak is rond en iedereen weet nu wat hij/zij gaat doen. Woensdag: een paar Skype calls voor het EURIDICE project. We maken vorderingen … samen met onze Italiaanse partners bespreken we de laatste stappen van de architectuur. Nu nog even een presentatie voorbereiden over Cloud computing. ‘s Avonds toch nog even wielrennen met mijn team. Afzien en kramp tot achter mijn oren, maar wel weer even lekker ontspannen tijdens het inspannen. Donderdag was en spannende dag, want ik mocht lunchen met de CEO van Logica Benelux. Het heeft zo zijn voordelen om de titel Young Professional te pakken, want daarom zitten we hier nu. Ik mag per 1 mei definitief beginnen met een promotie onderzoek bij Universiteit van Twente (UT). Een unieke samenwerking tussen Logica en de UT. Het onderwerp optimaliseren van de logistieke keten. De week werd afgesloten met mijn jaarlijkse review. De kritieken waren gelukkig positief. Ook heb ik er een leerpunt bij … leren nee zeggen. Aan het eind van de dag samen met mijn team een gezellige ontspannen meeting.

Young Professional 2011 van Logica

Afgelopen februari ben ik na een spannende interne verkiezing verkozen tot Young Professional van Logica. En mag mij nu op maken voor de landelijke finale, waarin ik de strijd aan ga met andere Young Professionals. Dit evenement laat zien dat er hier serieus met jonge mensen wordt omgegaan. Er wordt overigens wel verwacht dat jij de uitdaging zelf oppakt!
..

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werken met de technieken van morgen'?