Werkgeluk: Zo krijg je meer autonomie in je werk

Werkgeluk Zo krijg je meer autonomie in je werk-pexels-anna-shvets-4611693

Op zondagavond kijk je op tegen de volgende morgen. De werkweek begint weer en wie heeft er absoluut geen zin? Jij. Al voor een langere tijd ben je ongelukkig in je werk. In deze serie lees je de vijf aspecten die werkgeluk veroorzaken, hoe het komt dat je geen zin hebt in je werk én wat je daaraan kunt doen. Ook handig wanneer je nog studeert, weet je gelijk waar je op moet letten in je toekomstige baan! In dit deel: Zo krijg je meer autonomie in je werk.

De vijf aspecten van werkgeluk

Als je ongelukkig bent met je werk, levert het je niet genoeg (meer) op ten opzichte van wat je erin steekt: kostbare tijd en energie. Jouw werkgeluk wordt bepaald door de volgende vijf aspecten: betekenis, competentie, autonomie, verbondenheid en plezier. In deze aflevering staat autonomie centraal. 


Meer autonomie zorgt voor meer werkgeluk

Autonomie betekent ook wel zelfstandigheid. Hoe meer zelfstandigheid en ruimte je ervaart in je dagelijks werk, hoe meer werkgeluk je ervaart. Daarom is het van belang dat je voor jezelf helder hebt hoeveel autonomie jij hebt in je werk. Deze blog helpt jou daarbij én geeft je nuttige tips om jouw autonomie te vergroten!

Met tegenzin naar je werk

Op het moment dat jij een uitvoerende taak doet, waarbij je geen inbreng in het bedrijf ervaart, ervaar je minder werkgeluk. Autonomie heeft namelijk ook te maken met inbreng: dat je gehoord wordt in de ideeën die je hebt en jij je serieus genomen voelt. Hoe meer je werkgever voor je kadert welke dingen je moet doen, wanneer, hoe het eruit moet komen te zien en hoe je het aanpakt, des te minder autonomie je ervaart. Het gevolg? Je gaat met tegenzin naar je werk.

Zo ervaar je meer autonomie in je werk

Het is zowel aan de werkgever als aan jou om meer autonomie in jouw werk te creëren. Het is namelijk niet alleen zo dat jouw werkgever je die zelfstandigheid moet geven, maar ook jij kan om deze ruimte vragen. Het heeft ook vaak te maken met het soort werk dat je doet en of je al vertrouwt bent binnen het bedrijf. Hoe meer vertrouwen zij in jou hebben, hoe meer zelfstandigheid jij krijgt.

Meer zelfstandigheid op drie vlakken

Niets is zo vervelend als iemand die alles voor je voorkauwt, waardoor je zelf niet meer kan bepalen hoe je de dingen aanpakt. Natuurlijk zijn er wel dingen die jouw werkgever of leidinggevende bepaalt, maar een bepaalde mate van autonomie is net zo belangrijk. Je kan meer autonomie in je werk krijgen op verschillende vlakken:

  • Op de taak die je doet: dus letterlijk binnen jouw werkzaamheden
  • Op je eigen tijdsindeling: dus dat je de vrijheid hebt om je eigen tijden te bepalen, een bepaalde taak op een bepaald moment te doen of dat je pauze kan nemen wanneer jij daar behoefte aan hebt
  • Op hoe jij je werk doet: dus op welke manier jij jouw werk uitvoert.

Kom in actie voor meer autonomie

Bepaal voor jezelf welke van de bovenstaande drie vlakken belangrijk voor jou zijn en waar je actie in wilt ondernemen. Wat zou jij graag veranderen? En hoe zie jij dat voor je? Hoe concreter jij het voor je ziet, hoe beter je het kan voorleggen aan je leidinggevende. Vervolgens is het belangrijk dat je het op een positieve manier kenbaar maakt bij je werkgever. Alles met als doel dat ook jij op zondagavond weer extra veel zin hebt in een volgende werkdag.


Dit is het derde deel in een 5-delige serie over werkgeluk. Volgende week wordt deel 4 gepubliceerd, over geluk en verbondenheid ervaren.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkgeluk: Zo krijg je meer autonomie in je werk'?