fbpx

50 meest innovatieve bedrijven

Innovatie laat de wereld draaien, juist nu. Daarom is het interessant om te werken bij een innovatief bedrijf. Welke innovaties zijn het meest succesvol? En wat dragen ze écht bij aan onze samenleving? Het Amerikaanse tijdschrift Fast Company houdt zich bezig met deze vragen. Elk jaar stellen zij een top 50 samen van de meest innovatieve bedrijven.

Net als vorig jaar staat Apple in 2012 op de eerste plaats. Facebook en Google zijn beide gestegen (vorig jaar op de 3e en 6e plaats), terwijl Twitter (vorig jaar op 3) een paar plaatsen gedaald is.

Top 10 meest innovative bedrijven:

  1. Apple
  2. Facebook
  3. Google
  4. Amazon
  5. Square
  6. Twitter
  7. Occupy Movement
  8. Tencent
  9. Life Technologies
  10. SolarCity

Verdere verdienen nieuwkomers Siemens (21), Dropbox (22) en Soundcloud (42) een vermelding ten opzicht van de lijst van vorig jaar.

Occupy?

Maar de Occupy beweging is toch geen bedrijf? Wat doet die hier tussen? Zoals Fast Company zelf uitlegt op hun website, is de Occupy Movement net zo goed een innovatieve organisatie als anderen in de lijst. Het bedrijf Square bijvoorbeeld, ontwikkelt betaalmethoden via de mobiele telefoon. Dat doen ze dusdanig vernieuwend dat ze de gevestigde betalingsstructuur ontwrichten, die voor veel kleinere bedrijven vaak in hun nadeel werkt. Occupy bestrijdt een politiek, financieel en sociaal etablissement dat niet alleen geresulteerd heeft in inkomensongelijkheid, maar dat ook in het nadeel van de meeste mensen werkt. Beide proberen de wereld op hun eigen manier een eerlijkere toekomst te geven. Daarnaast heeft Occupy net als veel beginnende bedrijven z’n doelen bereikt door het slim inzetten van technologie en social media. Op deze manier heeft de beweging, zelfs als beginner, de wereldwijde gedachtenwisseling over bezuinigingen succesvol beïnvloed, en aandacht gevestigd op hoe deze initiatieven een groot deel van de bevolking op oneerlijke wijze kunnen schaden.

Hoe kom ik in die lijst?

Heb je zelf ambities om aan de top te komen? Of heb je een geweldig idee dat een ontstane behoefte gaat inlossen? In een artikel op de blogsite Front End of Innovation legt senior editor Nancy Cook uit dat de redactie van het tijdschrift voortdurend in discussie is over wat de precieze kenmerken van een innovatief bedrijf zijn. Ontspringt de innovatie uit de werkcultuur van een bedrijf, of is de innovatie het tastbare product dat voortkomt uit een team van ontwerpers? En hoe houden al langer bestaande bedrijven hun innovatieproces op gang?

Innovaties ontstaan rondom een platform

Volgens Fast Company ontstaan innovaties vaak rondom een platform. Een goed voorbeeld hiervan is Apple. Niet alleen op nummer 1 vanwege hun eigen ontwikkelingen, maar ook omdat het bedrijf weer andere bedrijven aanmoedigt en toestaat om verder te innoveren. Daarnaast kan innovatie ook uit de meest bijzondere situaties voortkomen, en blijkt steeds vaker dat bedrijven zich ook heel innovatief kunnen inzetten voor een betere toekomst én daar ook geld mee kunnen verdienen. Een goed voorbeeld van dit laatste is restaurantketen Chipotle(34) dat zich inzet voor gezonde en etisch verantwoorde voedselproductie. Vasthouden aan nostalgie is volgens Cook de grootste val: Hou niet vast aan vertrouwde formules maar pas je aan aan de markt. Blijf jezelf opnieuw uitvinden!

Op naar volgend jaar

En natuurlijk draait de wereld gewoon door en zit het bedrijfsleven niet stil. Elke dag komen er nieuwe ideeën en producten bij. Zal Apple volgend jaar ook nog op de eerste plaats staan, of zal er straks een andere uitblinker hun plaats innemen?

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '50 meest innovatieve bedrijven'?