Klap jij wel eens dicht tijdens een meeting? Heb jij wel eens angst om iets te zeggen in een meeting omdat je bang bent dat je iets stoms zegt? In dit artikel geeft Coach Marlien Ligtenberg tips hoe je dit voorkomt.
Ik klapte dicht tijdens een klantgesprek
Ik was op pad naar een interview met een klant. Ik had het goed voorbereid samen mijn collega. Lijstje met vragen onder m’n arm. We stapten binnen en mijn collega had gelijk een goede klik met de klant. Die zaten lekker te viben en doken de inhoud in. Ik klapte dicht. Ik voelde me een toeschouwer. Ik zat me van binnen helemaal op te vreten. ‘’Zeg verdikkeme! Doe wat! Stel een vraag!’’ Maar die stem zorgde alleen maar voor bakken met spanning. Ik bevroor. Gefrustreerd over mezelf liep ik het interview uit.
Hoe kan ik meer mijn stem laten horen?
Bovenstaand voorbeeld gebeurde tijdens mijn eerste baan als consultant. Ik voelde me na die tijd rot. Ik vroeg me af: hoe kan ik me zelfverzekerder voelen en mezelf meer uitspreken? Herken jij dit? Dan is deze blog voor jou. Ik deel hier wat helpt om jouw plek te pakken tijdens vergaderingen.
Angst houdt je tegen
Rationeel weet jij al dat je graag meer wilt zeggen tijdens meetings. Alleen je durft dit nog niet. En dat voelt frustrerend. De blokkade tussen willen en doen is: angst. Angst om dom over te komen. Angst om iets te zeggen dat niet ‘goed genoeg’ is. Angst om een loser te zijn. En die angst zorgt voor een enorme druk.
- Reflectievraag: wat is jouw grootste angst? Stel je spreekt jezelf uit en het gaat mis. Wat is dan echt het worst case scenario?
Wat is het belang van de angst?
Onze natuurlijke neiging als mens is om angst weg te drukken. Ik bedoel, het is niet het meest prettige gevoel op deze aardbol. Tijdens het interview met de klant drukte ik mijn angst de kop in door boos op mezelf te worden. ‘Kop op man, trek je mond open!’ Maar die reactie helpt niet. Het zorgt alleen maar voor meer stress. Wat wel helpt, is om de angst te accepteren. Het heeft namelijk een functie. Anders zou deze emotie er niet zijn.
- Reflectievraag: Waar probeert de angst jou voor te beschermen?
De angst is 9 van de 10 keer niet waar
Het is heel aardig geprobeerd van die angst om je te beschermen. Voor afgang. Of een loser gevonden worden. Maar die angst heeft vaak ongelijk. Want 9 van de 10 keer het puur in ons eigen hoofd. En komt het worst case scenario in de praktijk nooit uit.
- Reflectievraag. Ga nog eens naar jouw worst case scenario. Hoe weet jij zeker dat dit gaat gebeuren?
Angst is een dramaqueen
Waarschijnlijk is het antwoord op bovenstaande vraag: ik kan niet weten of het daadwerkelijk gebeurt. Dus eigenlijk is het gek dat ons brein helemaal uitgaat van die kleine, niet te voorspellen kans! Want stel: het worst-case scenario komt niet uit. Dat betekent dat er nog heel veel andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: je collega’s vinden het nog een goede vraag ook!
De enige manier om dit te testen is: doen
Dan ga je er achter komen dat het dus echt zo is: mijn angst was ongegrond. En dat kan ik je nu zeggen, maar je gaat het pas geloven als je het doet. En yup, dat gaat spannend voelen. En dat gevoel gaat opkomen als jij morgen in een vergadering besluit jezelf uit te spreken. Je bent menselijk, dit is super normaal. De kunst is om het spannend te vinden: en het alsnog te doen.
Ik wens je onwijs veel goede vergaderingen toe!