fbpx

Begeleiding op je werk nodig? Zoek een mentor

tas handen

Krijg jij voldoende begeleiding in je baan? Veel young professionals die ik spreek, vinden dat ze dat niet krijgen, terwijl ze duidelijk behoefte hebben aan een mentor. Iemand die eerder met het bijltje gehakt heeft, een ouder iemand die je kan adviseren en je uitdaagt het maximale uit jezelf te halen. Als je verwacht dat je zo’n mentor van hogerhand toegewezen krijgt, kun je weleens teleurgesteld worden.

Zoek zelf je ideale mentor

Maar waarom wachten tot iemand zich aandient? Je kunt ook het heft in eigen hand nemen en op zoek gaan naar een geschikte mentor. Hoe jouw ideale mentor eruitziet, bepaal jij helemaal zelf. Het is wel raadzaam om uit te kijken naar iemand waar je goed mee kunt opschieten, maar ook weer niet te goed. Iemand die meer ervaring heeft dan jij, iemand die jou kan uitdagen en een spiegel voor kan houden.

Een collega of iemand van buitenaf?

Waar zoek je die mentor dan? Een mentor kan in dezelfde organisatie werkzaam zijn, maar dit hoeft niet per se. Wanneer je start in een organisatie en na verloop van tijd hogerop wilt, kan een interne mentor uitkomst bieden. Als je een carrièreswitch overweegt, kan een externe mentor juist handiger zijn. Je kunt ook, afhankelijk van het vraagstuk, verschillende mentoren raadplegen. Ik heb bijvoorbeeld als zzp’er een aantal mensen om mij heen met verschillende achtergronden en expertises, waarbij ik terecht kan om te klankborden. Indien nodig kan ik ze om raad kan vragen: mijn eigen raad van advies. Andersom help ik anderen ook graag wanneer zij een beroep op mij doen. Zo vervul ik tegelijkertijd voor anderen de rol van mentor en coach.

Vraag om hulp

Heb je de juiste persoon eenmaal gevonden? Leg dan je probleem aan diegene voor en vraag om zijn of haar mening, of vraag of die persoon je kan helpen met het oplossen van een bepaald vraagstuk. De meeste mensen helpen anderen graag wanneer er een beroep op ze wordt gedaan.

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Begeleiding op je werk nodig? Zoek een mentor'?