Bereikbaar buiten werktijd: neem je werk niet mee naar huis

bereikbaar buiten werktijd

Ik had een vroeg videogesprek met mijn cliënte, om 8 uur ’s morgens voordat haar werkdag begon. Tijdens ons gesprek ging haar telefoon continu af. Ze vertelde dat het haar collega’s waren, die haar belden met vragen. Want ook voor haar werkdag begon, moest ze bereikbaar zijn. Ook andere cliënten deelden deze gedachten. Voor hun gevoel moesten ze altijd bereikbaar zijn, ook al was het ver buiten werktijd.

Niks moet, jij bepaalt

Is het echt de regel dat jij beschikbaar moet zijn, of vind je dat zelf? Bij al mijn klanten was het geen regel, maar slechts iets wat zij zichzelf hadden opgelegd. Natuurlijk heeft de smartphone het een stuk makkelijker gemaakt om je werk mee naar huis te nemen en om constant bereikbaar te zijn. Besef wel dat jij aan het einde van de dag nog steeds zelf bepaalt of je reageert of niet. Maar hoe maak je dit makkelijker voor jezelf? En hoe kom je van de gedachte af dat je altijd bereikbaar moet zijn? Met de volgende tips voorkom jij dat je hier ooit nog last van hebt.

1. Begin de dag zonder telefoon

Als je lekker hebt liggen slapen, ben je uitgerust en begin je de dag met een vers perspectief. Jouw perspectief op zaken. Wanneer je direct begint met het checken van je mail of social media, laat jij je dat perspectief uit handen nemen. Berichten van anderen dringen zich aan je op, waar jij je door laat leiden. Neem zelf de leiding door even de tijd te nemen voordat jij je laat overspoelen door de wereld om je heen.

2. Maak duidelijke afspraken met jezelf

Wat is voor jou nog wel acceptabel en wat niet meer? Buiten werktijd niet bereikbaar zijn, kan een harde regel zijn voor jezelf. Maar ook: ’s avonds na 8 uur niet meer. Vraag jezelf af wat voor jou het beste werkt en wat jij echt wilt. Het is ook belangrijk om regelmatig niet bereikbaar te zijn. Alleen dan rust je uit en ben je de volgende dag productiever. De grootste stress ontstaat doordat je van jezelf altijd aan moet staan. Begin dus eens met het inperken van dat altijd.

3. Zet notificaties / push berichten uit

Niets is zo afleidend als het oppoppen van een notificatie. Een nieuw WhatsApp-bericht, nog een e-mail of weer een nieuwe Facebook-update. Een push bericht of notificatie selecteert niet. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een e-mail van je belangrijkste klant en de nieuwsbrief van de Bijenkorf. Stop de afleiding en zet alle notificaties uit. Jij bepaalt wanneer je kijkt.

4. Leg je telefoon vaker weg

Het is nog effectiever om je telefoon op bepaalde momenten weg te leggen of uit te zetten. Werk je aan een belangrijk stuk met een deadline? Zet je telefoon  op de vliegtuigstand. Is een stuk rustiger. Je telefoon fysiek ergens anders neerleggen werkt nog beter. Je merkt gelijk hoe vaak jij je telefoon pakt om afleiding te zoeken. Vooral als je aan iets werkt dat niet makkelijk is, pak je snel je telefoon. Uitstelgedrag. Zorg voor focus en leg je telefoon weg.

5. Check je e-mail op vaste tijdstippen

Wil je productiever worden en tijd besparen? Plan vaste momenten in om je mail te checken. Maak dit niet het eerste wat je doet op een dag. Aan het begin van de dag ben je namelijk het scherpst en heb je de hoogste concentratie. Begin je dag liever met het werken aan dat belangrijke stuk. Plan het checken van je e-mail ook in je agenda in, zodat je er echt tijd voor hebt.

6. Maak afspraken met je klanten, baas en collega’s

Jij bepaalt of je buiten werktijd bereikbaar bent en wilt zijn. Heb je het idee dat je geen keuze hebt, en dat dit nu eenmaal van je verwacht wordt? Dan kun je een aantal dingen doen:

  • Maak het expliciet. Is dit echt de verwachting en zo ja, wat zijn de spelregels? Ga het gesprek aan met je klanten, baas en collega’s en geef aan wat jij nodig hebt om goed te kunnen presteren.
  • Is het écht de bedoeling dat jij veel bereikbaar bent? Vraag je dan af: past deze werkwijze en cultuur bij mij? Wil ik dit echt, of werk ik liever anders?
  • Reageer af en toe, op cruciale momenten en kies op de overige momenten voor jezelf.

7. Vervang FOMO door JOMO

Vaak wordt onze drang om beschikbaar te willen zijn bepaald door onze angst om iets te missen, oftewel onze FOMO: Fear Of Missing Out. Als jij dit los kunt laten en kunt vervangen door JOMO: Joy Of Missing Out, wordt het een stuk makkelijker om je telefoon te laten gaan en je werk en privé gescheiden te houden.

Tags: De juiste keuze maken, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bereikbaar buiten werktijd: neem je werk niet mee naar huis'?