Ondernemer in loondienst

Joost Gijzel (27) studeerde Communicatie en Informatie Wetenschap aan de Universiteit Utrecht en Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2011 is hij werkzaam bij Atos en is nu genomineerd voor de Young Professional of the Year Award!

Van ondernemer naar full-time loondienst

Vanaf mijn 16e was ik, naast school en studie,  eigenaar van een onderneming in marketing, events en design. Door de crisis en toenemende concurrentie liep het aantal opdrachten terug en besloot ik verder te gaan kijken bij andere bedrijven voor een baan in de evenementensector. Helaas was ik niet de enige: een baan vinden lukte dan ook niet zo snel als ik had gehoopt.

Via een recruiter die ik op een carrièrebeurs ontmoette werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij Atos. Dit had ik niet verwacht, omdat ik geen directe IT kennis en ervaring heb. Blij verrast zat ik om tafel en uiteindelijk kreeg ik het aanbod om in Utrecht te starten in een Traineeship Project Management Officer. Een full-time baan in loondienst is misschien niet direct een stap die je zou verwachten. Toch heb ik deze kans gegrepen, weliswaar ook ingegeven door economische omstandigheden, maar ook om zo te begrijpen hoe grote bedrijven werken en wat er allemaal bij komt kijken.

De eerste maanden waren wel wat onwennig; elke dag de ‘schoolbanken’ in en worden ‘gevuld’ met informatie vergde wat aanpassingsvermogen. Gelukkig zaten er veel praktijkopdrachten in en kon ik mijn hart ophalen met de vele management- en coördinatie cases.

Van ‘PC sjouwer’ naar Sales en Resource Manager

Na 3 maanden zat het traineeship erop en kreeg ik al snel de mogelijkheid om via een andere Service Line aan de slag te gaan als ‘PC sjouwer’.  De ideale kans om wat meer ‘harde IT’ kennis op te doen. Toen onze Projectmanager door gezondheidsproblemen onverwacht wegviel, werd ik gevraagd om zijn rol over te nemen. Ik heb daar wel even slecht van geslapen. Als nieuwe projectmanager een lopend migratieproject instappen, waarbij zowel tijdsplanning als budget al overschreden is, was echt een uitdaging. Ik kreeg het vertrouwen van zowel Atos als de klant, maar een misstap was in mijn ogen zo gemaakt. Het was maandenlang hard werken, creatief met resourcing omgaan, maar we kregen het voor elkaar om alles naar tevredenheid van de opdrachtgever op te leveren.

Nu ben ik als Sales en Resource Manager werkzaam bij Atos Technology Services. Enerzijds ondersteun ik de Sales van klanten uit de Telecom, Media en Finance sector met het matchen van geschikte kandidaten op hun aanvragen, anderzijds ben ik druk bezig met het realiseren van New Business. Kortom, een rol met meerdere petten waarbij ik moet schakelen met de inkopende partijen, sales, kandidaten en hun management.

Een olifant is niet even wendbaar als een muis

Atos is echt een bedrijf waar je met eigen initiatief ver komt, alleen moet je daar wel continue aan blijven werken. Het nadeel van zo’n groot bedrijf is dat je jezelf actief zichtbaar moet maken en dat vergt veel doorzettingsvermogen. Zo leefde ik, tijdens het eerder genoemde migratieproject, echt van hotel naar hotel, met weken van ruim 60 uur in alle uithoeken van de Benelux. Gelukkig zaten we in goede hotels met vaak een gym (elke dag uit eten heeft toch echt een nadelig effect op je lichaam). Enerzijds was deze manier van werken super stoer, maar het koste me vaak wel een sociaal leven. Nu was ik dat al wel gewend van een eigen bedrijf, maar daar kon ik wel wat flexibeler schuiven met de vrije tijd. In loondienst op zo’n project is dat erg moeilijk.

Atos is een groot bedrijf en van een olifant kun je niet verwachten dat hij even wendbaar is als een muis. Toch staat iedereen voor elkaar open en is er veel bespreekbaar, alleen kan het soms wat langer duren voordat zaken geregeld zijn. Er wordt duidelijk gewerkt aan het meester-leerling principe met interne stages van junioren bij senioren en er is voldoende ruimte voor trainingen, certificering en experience werkgroepen. Daarnaast is er voor starters een Atos Young Professional vereniging. Als je met opgestroopte mouwen de schouders eronder zet om zaken te realiseren, zou je hier zeker eens moeten komen kijken.

Lef, passie, dromen en initiatief

Ik denk dat ik aan  anderen, die erover nadenken om bij een multinational in dienst te gaan, maar twee tips kan geven; (1) toon lef en passie in goed kwalitatief werk dat voor anderen zichtbaar is. Alleen zo maak je jezelf zichtbaar en laat je zien wat je kan. (2) Durf te dromen, kom met ideeën en neem initiatief, zo laat je zien dat je visie en ambitie hebt en wilt blijven groeien.

Mijn visie is dat we samen verder komen. Daarbij speelt initiatief een belangrijke rol. Ik neem initiatief om veranderingen te bewerkstelligen, maar durf het ook aan anderen over te laten.

Risico’s heb je niet, die neem je bewust. Alleen met afgewogen risico’s is een sprong in het diepe te verantwoorden en toon je lef. Door verder te durven kijken dan de menigte onderscheid ik mezelf in mijn doen en laten en kan ik laten zien waar ik toe in staat ben.

Ondernemerschap getuigt van doorzettingsvermogen en de wil om te creëren, om iets achter te laten voor anderen. Niets komt vanzelf, ik ben de aanjager van mijn eigen geluk en mijn eigen succes!

Passie en Lef zijn dan ook nodig om eigenwijs te durven zijn en anders te denken dan de rest. Gebaande paden kennen we nu wel, je nek uit steken kan alleen maar leiden tot waardering en respect als je het met volle overgave en goed doet.

Stem op Joost als YP van het jaar 2012!

Stemmen kun je doen via www.stemopjoost.nl (ook voor meer info, bio en blogs) of direct via deze link. Vergeet je stem niet te bevestigen!

Tags: Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemer in loondienst'?