Klaar voor de start…? Het leven van een starter

“Eh… ik ben mijn studentenkaart vergeten,” lieg ik stamelend. Het meisje achter de kassa in Tivoli trapt daar natuurlijk niet in. “Sorry,” zegt ze met een medelevend glimlachje, “dat wordt dan vier euro, alsjeblieft.” Ik kijk op het affiche voor het feest van vanavond dat rechts naast de kassa hangt. ‘Entree: €4,-.’ Staat erop. En daaronder, alsof ze het erin willen wrijven: ‘Studenten: gratis!’ Tja, daar val ik helaas niet meer onder. Het is duidelijk: ik ben officieel afgestudeerd.

Master of Arts

Vijf jaar geleden begon ik met mijn studie in het hartje van Amsterdam. Een bachelor Media en Cultuur aan de UvA, gevolgd door een master Comparative Arts and Media Studies (a.k.a. Te Lang Dat Onthoudt Niemand) aan de VU. Nu ben ik al bijna anderhalve maand afgestudeerd. Vóór de zomer klaagde ik nog over mijn scriptie die maar niet wilde vlotten, nu zou ik er met liefde zo nog één typen (nou ja). Afstuderen klinkt veelbelovend, evenals mijn titel: Master of Arts. Toe maar. Alleen… wat nu? Wat komt er nu eigenlijk? Inderdaad. Dat mag ik helemaal zelf uitzoeken.

Wie helpt de starter?

Natuurlijk, ik ben oud en wijs genoeg. Een baan vinden moet ik helemaal zelf doen. Toch zou er best wat meer ‘startershulp’ mogen zijn. Algemeen gezien is mijn situatie nu zo: ik heb geen baan, ik heb geen vijf jaar werkervaring en ik heb al helemaal geen geld voor een appartement in Amsterdam. Overal word ik herinnerd aan dat wat ik niet meer ben: studentenhap, studentenabonnement, studentencursus, studentenkorting… Waarom bestaat er niet zoiets als starterskorting? Een gat in de markt, zou ik zeggen. De focus ligt zo sterk op studenten dat de groep die daarna komt spontaan wordt vergeten. En de starter dan? Wat moet die nu? Wie helpt mij op weg? Iemand?

Ik wil schrijven

Gelukkig verveelt bij de pakken neer zitten mij snel. Een half jaar terug was ik nog als de dood voor dat gapende zwarte gat na mijn studie. Nu ben ik ondernemender ingesteld dan ooit. Eerst een Plan de Campagne. Wat wil ik? Schrijven. Waar? Op een blog. Hoe? Door middel van interviews. Met wie? Met mensen in de culturele en creatieve sector die een gaaf beroep hebben. Ik heb een blog opgezet, ik spreek mensen aan, ik doe elke week meerdere interviews… Ook dit schrijf ik vanuit een café (Kapitein Zeppos, een aanrader) in Antwerpen. Morgen heb ik daar een interview in het ModeMuseum. Hoe? Gewoon, dat heb ik gevraagd.

Zelf leren ondernemen en aanpakken

Ik mag dan misschien geen baan hebben, maar ik blijf wel bezig. Ik heb straks een prachtig portfolio boordevol interviews, een uitpuilend netwerk van professionals en een hele hoop leuke interviewervaringen. Doen, ondernemen, netwerken. Tot je er (bijna letterlijk) bij neervalt. Dát werkt. Dat leren ze je niet tijdens je studie. Maar is dat wel zo erg? Misschien is dat wel de uitdaging die zit in de zelfstandigheid die je krijgt op de universiteit: zelf leren aanpakken. Zelf leren ondernemen. De enige die dat kan doen ben ik. En jij kunt dat ook. Klaar voor de start…? Af!

Tags: Ondernemerschap, Talent en passie
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Klaar voor de start…? Het leven van een starter'?