Leukste is het ontmoeten van mensen

frederieke-maagdenburg

Frederieke Maagdenberg linkedin (26) studeerde Communicatiewetenschappen en Human Resource Development in Enschede en werkt nu als host bij The Hub, een incubator voor jonge start-ups. Daarnaast is Frederieke partner en coach bij het talentenbureau Blikopener. “Zodra ik met mensen in gesprek raak, merk ik dat er ‘luikjes’ opengaan.”

Op pad naar grote klanten

Ik wist al snel dat ik jonge mensen wilde helpen om verder te groeien in hun werk. Omdat coaching vaak alleen wordt toegepast als er iets mis is, onderzocht ik tijdens mijn studie HRD hoe je juist van je successen kan leren. Waarderend coachen in plaats van het coachen op valkuilen. Tijdens mijn stage bij adviesbureau bij Kessels & Smit ging ik met die kennis adviesopdrachten binnenhalen. Als ‘Student on Stage’ voor het eerst op pad naar grote klanten, zoals de NS. Ik vond het geweldig om te ontdekken dat mensen in mijn onderzoek en expertise geïnteresseerd waren!

Toevallig ondernemer

De stap naar een vaste baan bij Kessels & Smit was te groot. Ik wilde mijn eigen baan binnen een HRD-organisatie creëren, maar door de crisis lukte dat niet. Niemand werd meer op vaste basis aangenomen in 2008. Op projectbasis was er wel veel mogelijk. Zo ben ik eigenlijk min of meer toevallig ondernemer geworden…

Ik wist wat mijn talenten waren en ging daar opdrachten bij zoeken. In het begin meer ter overbrugging tot ik een vaste baan had gevonden, maar op een gegeven moment dacht ik: “Waarom blijf ik dit niet gewoon doen?” Ik zag overal kansen om mijn expertise in te zetten, kwam makkelijk in contact met nieuwe opdrachtgevers en had inmiddels voldoende projecten lopen. Het feit dat ik nog niet gewend was aan het ‘grote geld’, zorgde ervoor dat ik met een basisinkomen prima kon leven . Daarnaast vond ik het een grote uitdaging om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn ondernemerschap. De succesfactoren voor het opstarten waren voor mij vast en zeker: het hebben van een groot netwerk, support van een aantal direct collega’s in de VOF en coaching vanuit een aantal ervaren professionals.

Mensen met elkaar in contact brengen

Een gedeelte van mijn tijd ben ik nu Host bij The Hub, een incubater voor innovatieve duurzame start-ups. Ik verwelkom nieuwe mensen, vraag wat ze komen halen en brengen en bovenal breng ik ondernemers met elkaar in contact. Daarnaast ondersteun ik Hub-leden in het organiseren van workshops en evenementen. Eigenlijk kun je mijn baan samenvatten met ‘het faciliteren van waardevolle gesprekken’ oftewel ‘the art of hosting’.

hub-amsterdam
‘Kantoortuin’ van The Hub Amsterdam

Bij Blikopener ontwerp en begeleid ik talentprogramma’s. Bijvoorbeeld bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar zijn we gestart met een persoonlijk ontwikkeltraject voor een groep honour studenten. We organiseren ook Coachcafé’s en een loopbaanprogramma voor young professionals.

Meerwaarde bieden

Het leukste aan mijn werk vind ik het ontmoeten van mensen. Zodra ik met mensen in gesprek raak, merk ik dat er ‘luikjes’ opengaan. Ik bedenk me altijd hoe ik mensen meerwaarde kan bieden met mijn kennis en netwerk. Een hoogtepunt was de eerste bijeenkomst met de studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Op dat moment kwam mijn Blik-Opener en Hub werk samen. We waren met Blikopener al langer bezig met de vraag hoe wij onze expertise konden vertalen naar studenten van universiteiten en hogescholen. Het was geweldig om te zien hoe de groep met verbazing en plezier bezig was in een voor hen nieuwe en inspirerende omgeving, met werkvormen die zij ook totaal niet gewend zijn in het onderwijs.

Wat ik nog wil bereiken is het vertalen van onze talentprogramma’s naar bedrijven. Om daar met een groep jonge én ervaren professionals aan de slag te gaan en talenten, generaties en vernieuwingskrachten binnen het bedrijf met elkaar te verbinden.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leukste is het ontmoeten van mensen'?