fbpx

Loslaten: stap 6 in ‘doen wat je wilt’

untitled-photoforia-300x225Nadat je…
De ruimte hebt gecreëerd (stap 1)
Van je reis bent gaan houden (stap 2)
De tijd hebt genomen (stap 3)
Hebt ontdekt hoe goed je bent (stap 4)
Bent gaan doen wat je het liefste doet (stap 5)
…kom je aan bij stap 6: loslaten.

Laat het los

Klinkt makkelijk. Loslaten. Maar het tegenovergestelde is waar.

Ik leg je deze stap graag uit aan de hand van een persoonlijke anekdote. Ik waarschuw je alvast, waarschijnlijk vind je ‘m een beetje gek. Maar het is de enige reden waarom het bij mij ineens is gaan stromen. Dus ik deel ‘m toch met je.

Ik had een pittige maand achter de rug. Een grote mogelijke opdracht ging niet door, ik was het tegenovergestelde van druk en voelde me een beetje schuldig dat ik ondanks mijn gebrek aan grote inkomensstroom toch op vakantie ging.

Maar goed, toch op vakantie. En op vakantie realiseerde ik me dat ik nu wel dat aan het doen ben waar ik gelukkig van word, maar het niet op een manier doe die me gemakkelijk afgaat. Ik moest het vooral op een hele gestructureerde manier doen. Goed plannen, organiseren en regelen. Mails op tijd beantwoorden. Risico’s afdekken. To do’s aftikken. Omzet in het vizier houden.

Eigenlijk best gek, ik hielp iedereen hun plan-mantra los te laten, maar zelf gunde ik me die vrijheid niet. Met in het achterhoofd: als je er niet gestructureerd mee bezig bent, komen de resultaten nooit. Het tegenovergestelde bleek waar.

Ik besloot de proef op de som te nemen met een kleine to do die door m’n hoofd schoot toen ik in een luie stoel aan het Comomeer een wijntje lag te drinken. Normaal gesproken had ik ‘m opgeschreven op m’n to do lijstje. Maar dit keer niet. Ik hing ‘m aan een rood ballonnetje en stuurde ‘m het grote universum in. ‘Een kop koffie drinken met David’. En ik liet ‘m los.

Twee dagen lang was ik pissig. Ik was z’n naam vergeten. Ik wist dat ik met iemand koffie zou willen drinken. Maar wie? Nou, experiment mislukt, dacht ik. Dit zou ik nooit meer doen.

Rode ballonnetjes

Tot ik na de vakantie mijn mailbox opende. Er zat een mailtje in van een onbekende man die me vroeg naar filmbeelden. Filmbeelden die David heeft. Ik was met stomheid geslagen. Het eerste wat ik deed na mijn vakantie was David mailen. Zónder dat ik het had gepland.

Die week begon ik meer en meer aan ballonnetjes te hangen. En alles kwam elke keer keurig op z’n pootjes terecht. Dubbele afspraken werden verplaatst, to do’s die in me opkwamen, lukten binnen vijf minuten of werden vanzelf opgelost en oplossingen voor uitdagingen dreven zo naar me toe. Toen ik op vrijdag 31 augustus ineens al mijn to do’s af had zónder de gehele dag op m’n lijstje te hebben gekeken (’s avonds heb ik ’t gecontroleerd), besloot ik álles aan ballonnen te hangen.

Red_Baloons_by_Jakob_E

Mijn portemonnee, bankrekening, agenda, doelstellingen, ondernemerschap… alles. Mijn leven dus eigenlijk. Ik heb al mijn andere to do lijstjes doorgescheurd. En de uitkomst van waar ik naar toe ga, heb ik losgelaten. ‘Ze regelen het maar’. En hoe, dat maakt me dan niet uit. Waarschijnlijk wordt het nog veel leuker dan ik ooit had kunnen dromen!

Ruimte voor succes

En het ongelooflijke is gebeurd. Sinds toen stroomt het. Alsof er eindelijk ruimte is. Workshops lopen vol, ik word gebeld voor afspraken, uitgenodigd om lezingen te geven, benaderd om samen te werken.

Tuurlijk, het is nog steeds spannend, ik twijfel echt nog regelmatig en ben zo nu en dan onrustig. Maar ik laat het los. En iedere keer wanneer ik m’n hoofd weer in m’n oor hoor tetteren dat ik m’n to do’s af moet maken, ga ik expres een boek lezen of in het najaarszonnetje zitten. Hoe minder ik moet, hoe beter het gaat.

Lees hier de hele serie “in 6 stappen naar doen wat je écht wilt”.

Tags: , , , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Loslaten: stap 6 in ‘doen wat je wilt’'?