Millennial geen fan van thuiswerken

millennials-geen-fan-van-thuiswerken-by-Daria Shevtsova-turned-on-silver-macbook-on-white-bed-916337

Komen de muren op je af de laatste weken? Vind je het thuis veel moeilijker om je te concentreren op je werk? Merk je dat je minder productief bent en misschien zelfs wat gedeprimeerd? Dan is de kans groot dat je gewoon een doorsnee millennial bent.

Sinds de coronamaatregelen van start zijn gegaan, werkt 45% van de Nederlandse werknemers thuis. Over het algemeen vinden alle generaties die nu werk hebben, thuiswerken best fijn. Maar millennials vinden het minder fijn dan de rest, zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens van zorgplatform OpenUp. Zijn organisatie deed onderzoek naar de gevolgen van thuiswerken op onder andere onze (mentale) gezondheid.

Thuiswerken werkt niet voor millennials

Uit het onderzoek van OpenUp blijkt dat bijna 70% van de werkenden tussen 18 en 34 jaar stress en ontevredenheid ervaart sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Voor een derde van de millennials geldt dat ze thuis minder werken, minder productief zijn en zich minder goed kunnen concentreren.

Coppens zegt dat deze percentages een verdubbeling zijn van de percentages tijdens normale omstandigheden. Dat is best zorgelijk, want stress, ontevredenheid en concentratieproblemen zijn onder andere kenmerken van een burn-out. Jongeren zijn volgens Coppens op verschillende manieren de dupe van het massale thuisblijven. Ze zijn vaker zzp’er of werken op een tijdelijk contract en verkeren daarmee in grotere financiële onzekerheid.

Millennials hebben zelfinzicht

Het goede nieuws is dat millennials zich wel bewust zijn van wat deze crisis met ze doet of kan doen. Meer dan andere generaties willen ze weten wat ze kunnen doen om psychisch gezond te blijven. Ook heeft een groter percentage millennials interesse in contact met een psycholoog. Verrassend feitje: mannen willen dat over het algemeen meer dan vrouwen. Wie zegt dat mannen niet over hun gevoelens willen praten?

Hoe maak je thuiswerken werkbaar?

Mocht je ze nog niet hebben: het krijgen van kinderen zou een oplossing kunnen zijn. Het is geen snelle fix, maar mensen met thuiswonende kinderen hebben de strakkere structuur die nodig is om thuiswerken tot een succes te maken. Ondanks de kinderen presteren ze het om meer plezier in hun werk te hebben, minder lusteloos of ontevreden te zijn en een beter dagritme te hebben! Ongelooflijk, maar waar.

Even serieus: volgens Coppens is vooral het sociale aspect belangrijk voor millennials. Het overgrote deel van de respondenten van het onderzoek gaf aan dat ze in deze barre tijden de meeste steun vinden bij collega’s. Zorg dus dat je dat contact blijft houden! Het hoeft niet altijd over werk te gaan. Praat met elkaar, of dat nu via een chat, belletje, video conference of een online vrijmibo is. Vergeet energiedrankjes: een goede werksfeer geeft je energie! En ook thuis kun je die voelen.

Vrijheid is niet altijd blijheid

Als productiviteit je grootste probleem is, moet je proberen een werkbaar schema voor jezelf op te stellen. En je eraan houden! Geef het ook aan bij je manager als je behoefte hebt aan meer omlijnde kaders of een vast contactmoment. Op kantoor is het makkelijk om te checken of je werk aan de verwachtingen voldoet. Bij thuiswerken is dat anders. Dan kun je onzeker worden en de lat voor jezelf onmogelijk hoog leggen. Die situatie kan bergen onduidelijkheid en twijfels met zich meebrengen en daar word je niet gelukkig van.

Neem het heft in handen, geef je grenzen aan en volg een duidelijke koers!

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennial geen fan van thuiswerken'?