Nieuwe kansen creëren: 3 tips

kansen_creeren_by_daquella_manera

Als coach werk ik met klanten die altijd op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Nieuwe kansen voor werk bijvoorbeeld, zoals een andere organisatie, een andere functie of een andere branche. Maar ook naar nieuwe mogelijkheden om werk te zoeken. Want hoe krijg je nieuwe mensen te spreken? En hoe presenteer je jezelf op andere manieren?  Klinkt dit bekend? Probeer deze tips dan eens!

 

1. Sta er voor open

Ben je op zoek naar nieuwe ideeën voor werk, naar werkgevers, functies of misschien wel naar nieuwe levensdoelen? Nieuwe opties kunnen soms vanzelf naar je toekomen, mits je er voor open staat. Natuurlijk is het een goed idee om je op deze zoektocht te focussen, maar aan de andere kant zorgt te veel focus er ook vaak voor dat je andere kansen niet meer ziet. Een goede oefening is om eens een week lang op alle voorstellen ja te zeggen. Bekijk ter inspiratie de trailer van YES man:

 

 

2: Brainstorm op papier

Heb je een vraag waar je maar niet uit lijkt te kunnen komen? Probeer eens deze brainstormtechniek. Hij is gebaseerd op de fameuze “koans”. Dat zijn zenraadsels die al eeuwen door zenleraren worden gebruikt om de mentale flexibiliteit van hun leerlingen te vergroten.

  • Schrijf eerst je vraag op
  • Zet een stopwatch op 2 minuten
  • Schrijf in die 2 minuten zoveel mogelijk antwoorden op, minstens 10.
  • Schrijf daarna achter al deze antwoorden het tegengestelde
  • Streep vervolgens al je antwoorden door
  • Ga minimaal een kwartier iets anders doen wat je aandacht vraagt.
  • Schrijf daarna opnieuw in 2 minuten (andere) mogelijke antwoorden op en streep ze vervolgens weer door
  • Ga weer iets anders doen en herhaal dit daarna nog één keer: 2 minuten schrijven en weer doorstrepen.
  • Ga hierna eens rustig zitten om alle opties te bekijken en keuzes te maken.

Ik weet, het voelt zo op het eerste gezicht een beetje onbestemd, maar de techniek waarop het gebaseerd is bestaat niet voor niets al eeuwenlang en de uitwerking zal ongetwijfeld ook jou verrassen. The proof of the pudding is in the eating, dus probeer het eens. De kosten zijn tenslotte maar een minuut of acht.

3: Brainstorm met anderen.

Wil je frisse ideeën? Vraag het eens aan anderen! Kies bijvoorbeeld drie verschillende mensen uit je kennissenkring, leg hen je vraag voor en nodig ze uit om met je mee te brainstormen. Dat kan op de manier die ik hierboven beschreven heb, of maak bijvoorbeeld een mindmap.

Geinspireerd geraakt? Door het doorlopen van deze bovenstaande stappen besloot ik zelf onlangs om mijn bedrijfsnaam te veranderen in New Options. Ik creeer namelijk nieuwe mogelijkheden voor het werk van anderen. Wat vind je er van? Kijk zelf maar eens goed waar jouw nieuwe opties kunnen liggen. Misschien verassen ze je nog wel!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Nieuwe kansen creëren: 3 tips'?