Slash worker: 3 dagen vaste baan, 2 dagen freelancer

Slash worker: 3 dagen vaste baan, 2 dagen freelancer

Misschien ambieer jij, net als vele anderen, het ook, maar Sanne Wurzer (28) heeft het gewoon gedaan: ze is slash worker. Ze werkt 3 dagen per week bij een groot telecombedrijf en in haar vrije tijd schrijft ze en werkt ze aan haar balans.

Combineren van twee banen

Ik heb eigenlijk nooit vijf dagen gewerkt. Al voordat ik aan mijn eerste baan begon, dacht ik: ‘Het zou eigenlijk heel goed bij me passen als ik twee banen kan combineren: een creatieve freelance baan met veel vrijheid en eentje waar ik ritme, regelmaat en leuke collega’s heb en waarmee ik ook nog mijn rekeningen kan betalen.’ Deze wens manifesteerde zich direct in de vorm van een 4×9 baan bij een telecombedrijf.

Naast deze baan houd ik me bezig met schrijven, yoga, meditatie en vrijwilligerswerk. En ik lees heel veel boeken, luister naar lezingen en praat met allerlei mensen over persoonlijke ontwikkeling. Over alles wat ik hierdoor leer, schrijf ik een artikel. Niet alleen uit de boeken hoor: het gaat meestal over een onderwerp dat ik in mijn eigen leven meemaak, waar ik iets in wil leren en waar ik dan informatie over opzoek. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen en het voelt goed om nieuw verworven inzichten weer met anderen te delen. Bovendien krijg ik er zelf ook steeds nieuwe inzichten door.

Beste van twee werelden

Hoewel ik het erg leuk vind, heb ik niet de discipline en niet het verlangen om de hele week te schrijven. Het lijkt me ook best eenzaam. Daarom denk ik dat ik nu, met (inmiddels) drie dagen kantoorbaan, twee dagen weekend en twee dagen freelancen, de perfecte balans gevonden heb. Genoeg werken om precies de hoeveelheid geld te verdienen die mijn ideale levensstijl mogelijk maakt; genoeg mensen om me heen om leuk mee samen te werken en voldoende regelmaat om rust te hebben. En bovenal voldoende tijd om datgene te doen dat mijn geest en leven verrijkt.

Het nieuwe werken?

Ik heb ontzettend veel mazzel met mijn directeur en manager, want beiden begrijpen mijn keuze voor deze constructie heel goed. De eerste zei: Jouw levenskunst is je passie. Ze had het niet treffender kunnen zeggen. Want dat is inderdaad wat ik probeer; de kunst van het leven van een liefdevol, mooi en royaal leven te leren en steeds verder te verfijnen. De tweede gaf aan me altijd te zullen steunen in dat wat ik echt wil doen. Hij vond dat ik het vooral aan mezelf te danken had, waarop ik dacht; dan ligt de waarheid misschien in het midden. Er zijn sowieso al vrij veel mensen die ‘slash worker’ zijn: op onze afdeling bijvoorbeeld beoefent een kleine meerderheid van de werknemers (meestal creatieve) nevenactiviteiten naast de reguliere baan.

Kleine stappen, grote(re) doelen

Misschien is werken als slash worker niet geschikt voor iedereen, maar er is vast een geïnteresseerde doelgroep. Je moet ook maar net weten dat zoiets mogelijk is. Soms, als je iets nieuws ziet of leert, dan besef je ineens; goh wat past dit goed bij mij. Informatie is dus de eerste stap. Daarnaast hoef je niet per se meteen in grote stappen te denken. Mensen kijken heel vaak naar een ver einddoel, zoals baan opzeggen, emigreren, monnik worden. Soms is het al voldoende om via een kleine stap een mogelijke nieuwe richting te verkennen. In dit specifieke geval zou je bijvoorbeeld gedurende drie maanden iedere week een vrije dag op kunnen nemen om uit te proberen wat je voor ogen had. Dan volgt een keuze vanzelf. Die hoef je niet te forceren, want een goed besluit neemt zichzelf; dat rijpt als een goede wijn. Verder zou ik eerlijk zijn naar je manager over wat er in je omgaat. Alleen dan kan hij of zij met je meedenken en je eventueel helpen bij het nemen van een goede vervolgstap, om dat te verwezenlijken wat je ECHT wil.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Slash worker: 3 dagen vaste baan, 2 dagen freelancer'?