Zo blijf je werkvrij in je vrije tijd

Vrije tijd

De PvdA wil dat werknemers het recht krijgen om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. Dat las ik in een artikel op NOS. Ook al heeft iedereen recht op 11 uur rust per dag, toch wordt er bij veel organisaties van werknemers verwacht dat ze continu aan staan. We leven in een nu-cultuur, waarin het de norm is geworden om à la minute op berichten te reageren. Bedrijven zijn ook steeds meer op zoek naar werknemers die geen  9-tot-5-mentaliteit te hebben.

Nog even snel thuis wat werk afmaken kan natuurlijk supereffectief zijn, maar stress is inmiddels beroepsziekte nummer één. Continue bereikbaarheid lijkt daar één van de oorzaken van te zijn. “Het is best een taboe”, zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk in het Radio 1 Journaal. “Als je bij je werkgever aangeeft ‘ik loop vast’, is het vaak al te laat en heb je al bijna een burn-out.” Het lijkt daarom beter te zijn om stress te voorkomen in plaats van te behandelen.

Hoe houd je die scheidslijn tussen werk en privé in stand zonder je werk te verslonzen? Ik geef je 5 tips om je vrije tijd jouw vrije tijd te houden.

1. Blokkeer je werkmail

Heb je een werktelefoon? Zet deze zodra je thuis bent uit. Heb je jouw werkmail op je telefoon staan? Log uit. Zo loop je niet de kans om in je vrije tijd getriggerd te worden door één van de vele mailtjes die je in principe wel even snel zou kunnen beantwoorden.

2. Stap tijdelijk uit werk-gerelateerde chatgroepen

Ga je op vakantie? Stap voor de time being even uit alle werk-gerelateerde chats. In deze werkchats kunnen de meest onbelangrijke appjes voorbij komen. Gun jezelf daarom niet alleen offline, maar ook online vrije tijd. Zo kun je ongestoord vakantie vieren, zonder dat je jezelf bezig moet houden met alle dagelijkse perikelen op kantoor.

3. Laat weten dat je niet meteen zal reageren

Als je niet de mogelijkheid hebt om meteen te kunnen of willen reageren, laat dit dan weten. Plaats een korte disclaimer aan het einde van je mail of stel een automatisch antwoordbericht in. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

4. Durf nee te zeggen

Nee zeggen lijkt soms één van de aller-lastigste dingen in het leven. Het weigeren van werk voelt vaak alsof je niet gemotiveerd bent of niet je best wil doen. Toch is het soms nodig om jezelf te beschermen tegen spanning en stress.

5. Blokkeer je telefoon voor bellers in je vrije tijd

Het krijgen van telefoontjes is soms het moeilijkste om je van af te sluiten. Daarom bestaan er apps, zoals Call Bliss of Extreme Call Blocker, om bepaalde bellers te blokkeren voor een bepaalde tijd. Dit is een wat extremere manier om jezelf buiten werktijd werkvrij te houden, maar het werkt wel!

Tags: , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo blijf je werkvrij in je vrije tijd'?