Zelfinzicht, durf en doorzettingsvermogen

maarten-van-brussesl

Maarten van Brussel (29) studeerde Business Administration en behaalde zijn Master in Strategy in Rotterdam. Sinds maart 2009 is hij werkzaam als adviseur bij KPMG Advisory binnen de groep Financial Management and Business Intelligence en studeert hij Finance in Tilburg. “Wat me aansprak is de vrijheid in keuze voor ontwikkeling en de ondersteuning hieraan.”

De boardroom moest nog even wachten

Mijn interesse heeft altijd gelegen in de wereld van strategie, vandaar mijn studiekeuze. Echter, na het behalen van mijn Master in strategie leek de boardroom, waar een strategie wordt bepaald, jaren ver weg te staan. KPMG bood mij een uitkomst. In nog geen twee jaar tijd heb ik zes verschillenden adviesopdrachten gedaan, in uiteenlopende industrieën, waarbij we altijd met de beslissers van de organisatie om tafel zaten.

Zelf verantwoordelijk voor mijn ontwikkeling?

Het leuke van studeren is dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Je bepaalt zelf wat je leuk vindt, wat je doet en of je dit tot een succes maakt. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken bij zes verschillende adviesorganisaties hoorde ik vaak dat ik zelf verantwoordelijk zou zijn voor de ontwikkeling van mijn carrière. Dit klinkt mooi en uitdagend, maar ik heb me altijd afgevraagd wat dit nu daadwerkelijk inhield. Word je niet in zekere mate geacht een bepaald pad te doorlopen en hoe heb ik als ‘simpele’ werknemer binnen een grote organisatie hier nou echt invloed op?

Wat mij aansprak in KPMG was de klik die ik had met de mensen, de vele adviesdisciplines binnen de organisatie en vrijheid in keuze voor ontwikkeling en ondersteuning hieraan. Zij waren de enige die mij konden overtuigen dat iedereen zijn eigen invulling mag geven aan het werk zolang het bijdraagt aan tevreden klanten.

Iedereen heeft zijn eigen competenties

Het heeft me tijd gekost te realiseren dat KPMG voor haar werknemers geen one-size-fits-all oplossing aanbied. Er zijn standaard trainingen en processen, maar je moet zelf richting geven aan je toekomst. Iedereen heeft zijn eigen competenties, interesses en ontwikkelingsdoelen. De gedachte is simpel: als jij enthousiast wordt van je werk, doe jij je werk beter en dat is goed voor de klant en KPMG.

Praktisch gezien betekende dit voor mij dat ik mijn interesse voor strategie en sturing van organisaties mocht uitbuiten door aan te haken bij een opdracht waarbij we de klant helpen hun strategie te implementeren door een nieuw (be)sturingsmodel te ontwikkelen. Daarnaast wilde ik graag een studie volgen om beter inzicht te krijgen in de wereld van onze klant (CFO’s en concern controllers). Na het schrijven van een business case erkende KPMG mijn enthousiasme en aansluiting van de studie met onze adviespraktijken. Nu volg ik drie dagen in de maand een post-academische opleiding.

maarten-van-brussel-kpmg

Maarten met zijn coach Michiel Lelsz

Oh ja, hier heb je een zwemplankje

Bij opdrachten is de rol van (startend) adviseur uiteraard anders dan die van de projectleider. Echter, binnen KPMG wordt de input van iedereen in een adviesteam gehoord en gerespecteerd. Kortom, ook ik mocht vanaf het begin aanschuiven, meedenken en de klant adviseren. Het was alsof ik aan een ruwe zee werd gezet met iemand die tegen me zei: “In die zee ligt de oplossing tot het probleem. Oh ja, hier heb je een zwemplankje, veel succes.”

In korte tijd moest ik enorm veel leren en iedere klant biedt nieuwe uitdagingen. Het zwemplankje bleek een laptop te zijn met alle contactgegevens van KPMG collega’s die verspreid op eilandjes zitten. Ik mag ze bellen, mailen, bij ze op bezoek komen en allemaal helpen ze me vanuit hun kenniseilandje op weg naar de oplossing. De verantwoordelijk die je draagt voor een deel van de oplossing en de team effort in het tevreden stellen van de klant is uitdagend werk en geeft mij energie.

Kies voor wat je energie geeft

Net als in je studie is het in je werk van belang te weten waar jij energie van krijgt. Wanneer KPMG een discipline heeft die hierop aansluit (en de kans daarop is groot wanneer je als organisatie advies geeft over vraagstukken van M&A tot sustainability en van strategie tot integriteit) loont het de moeite op gesprek te gaan. Met zelfinzicht, durf en doorzettingsvermogen kun je een eigen pad uitzetten en word je hierin ondersteunt.

Ik moet toegeven dat het hard werken is en een flexibele instelling vraagt. Natuurlijk is er soms werk te verrichten waar je even niet zoveel zin in hebt. Maar dat ik flexibel mag werken in mijn interessegebied, ondersteund word in mijn ontwikkelingdoelen en er ruimte voor ontspanning met collega’s is door verschillende (jongeren)uitjes, is mij veel waard. Zolang ik meer energie haal uit mijn werk dan ik erin stop zie ik geen probleem om er ’s ochtends mijn bed voor uit te komen. In de afgelopen twee jaar heb ik dan ook nog geen ochtend gehad dat ik ‘per ongeluk’ de wekker een keer niet gehoord heb.

Tags: Consultancy
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zelfinzicht, durf en doorzettingsvermogen'?