Zichtbaarheid op je werk: zo laat je jezelf zien en horen

zichtbaarheid op je werk

Zichtbaarheid. Voor de één is het iets wat van nature moeiteloos lukt. En voor de ander is het een woord met een negatieve associatie, want doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en het gaat toch om wat ik kan?.

Begrijpelijk dat je zo denkt. Alleen in deze tijd waarin iedereen continu in beeld is, is het extra belangrijk dat het beeld van jou klopt. Dat het beeld dat mensen van jou hebben ook past bij wie je bent en wat je wilt uitstralen. Niet alleen online, maar ook offline, want veel contactmomenten zijn nog steeds persoonlijk, face to face.

Maar hoe zorg je ervoor dat je je zichtbaarheid op je werk vergroot? Dat je opvalt en laat zien wat je in huis hebt en zo kansen kunt pakken? Ik geef je hiervoor drie tips:

1. Zet je bescheidenheid opzij

Bescheidenheid is een mooie eigenschap. Helaas is deze eigenschap in een werkomgeving niet altijd even handig. Hoe weten anderen wat je doet en hoe je het doet als je dat niet laat zien of horen? Je hoeft echt niet van de daken te schreeuwen hoe geweldig je bent, maar deel wel je kennis, ervaring en extra inzet.

Vaak weten medewerkers op één kantoor niet eens wat de ander doet. Zonde! Laat je collega’s en leidinggevende weten waar je mee bezig bent. Neem hen mee in jouw werkproces. Deel waar je tegenaan loopt, wat goed loopt en waar je hulp bij kunt gebruiken. Sparren met collega’s is altijd waardevol en het maakt dat je met elkaar verbindt. Of deel in een dag- of weekstart waar je mee bezig bent. Het gaat hierbij niet om details maar vooral dat mensen weten dat jij met een bepaald onderwerp aan de slag bent, zodat mensen aan jou denken als daar over gesproken wordt. Hiermee zorg je dat mensen vaker jouw naam gaan noemen, je mening vragen of je benaderen om ergens aan mee te doen.

2. Laat van je horen

In het verlengde van tip 1: laat van je horen! Letterlijk en figuurlijk. Is er een projectgroep waar deelnemers voor gezocht worden? Meld je aan. Wordt er een vrijwilliger gezocht om een uitje te organiseren? Steek je hand op. Is er een rondvraag tijdens een werkoverleg? Stel een vraag. Of nog beter: deel informatie. Wees aanwezig en val op, zodat mensen (op een positieve manier) niet om je heen kunnen.

Probeer hierbij wel een balans te vinden tussen zichtbaar zijn en jezelf zijn. Als je van nature wat introverter bent, hoef je niet gelijk een uitgebreide presentatie te geven. Begin gewoon klein en doe wat goed voelt. Zet een eigen punt op de overlegagenda of stel een werkoverleg voor. Wil je eigenlijk meer durven en doen? Uit je comfortzone stappen is namelijk een geweldige manier om je zichtbaarheid op je werk .

3. Laat je zien

Om meer op te vallen, moet je ervoor zorgen dat mensen niet om je heen kunnen. Benadruk wat je zegt en versterk wat je uitstraalt. Jouw persoonlijke presentatie is een krachtig instrument om dat te bereiken. Praat je bijvoorbeeld hard of zacht en met veel of weinig gebaren? Welke kleding draag je en welke kleur trek je aan om jouw boodschap extra kracht bij te zetten? Welke houding neem je aan tijdens een belangrijk gesprek en hoe laat je je kwaliteiten zien door middel van kleding en kleur? Wees je ervan bewust dat al deze factoren bijdragen aan jouw zichtbaarheid en de indruk de je achterlaat.

Maak keuzes die je zichtbaarheid op je werk vergroten. Val op en je zult ervaren wat dit je brengt: meer kansen in je werk en het sneller bereiken van je doelen. Veel succes en laat je zien!


Check of de Careerwise Training Laat Jezelf Zien iets voor jou en je collega’s is!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Ken jezelf, Loopbaan, Personal Branding, Presenteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zichtbaarheid op je werk: zo laat je jezelf zien en horen'?