Zie hoe goed je bent!: stap 4 in ‘doen wat je wilt’

In de vorige stap (zie hier een overzicht van alle stappen) had ik het over de reis naar je pure ik. Je meest waardevolle bezit, je enige zinvolle product, je succesfactor en je motor. In dit bericht ga ik je proberen te helpen om de unieke talenten van je pure ik te ontdekken.

Complimenten rijgen

Ik kan je nu alvast vertellen dat dit geen gemakkelijke klus wordt. Wij hebben ons er namelijk in gespecialiseerd om níet te zien waar we goed in zijn. Om de simpele reden dat ergens heel goed in zijn, veel enger is dan iets niet kunnen.

Maar deze oefening gaat je helpen: het geluksarmbandje.

De oefening is gebaseerd op drie principes:

  • je onbewuste weet wat je unieke talent is
  • je unieke talent durft zich pas te uiten als je van jezelf durft te houden
  • anderen weten veel makkelijker en beter te verwoorden waar je goed in bent dan jijzelf

Zo werkt het

Ga naar een kralenwinkel en koop een leeg armbandje en heel veel kraaltjes (of bestel de geluksarmband hier). Elke keer wanneer je een complimentje krijgt waarvan je hart een sprongetje maakt, rijg je een kraaltje aan je armbandje. En het compliment schrijf je op. Zo leer je om complimenten echt te ontvangen, om jezelf te belonen voor wie je bent en meer van jezelf te houden.

In de oefening is je onderbewuste de enige scheidsrechter. Die geeft vanzelf kraakhelder aan wanneer het compliment dat wordt gegeven, over jou in je pure vorm gaat. Je zult negen van de tien keer waarschijnlijk wel denken dat ‘het toch vanzelfsprekend is’ (je bent immers wie je bent) en ‘dat het niets voorstelde’ (het kostte je namelijk geen moeite, je was gewoon jezelf). Maar dat is je hoofd. Je hart en je onderbewuste weten wel beter. Dit is wie je bent en je bent ontzettend goed!

En dat opschrijven, moet dat echt? Ja. Zo heeft elk kraaltje z’n verhaal, heb je meteen een survivaldocument voor donkere dagen en is een sollicitatie- of acquisitiegesprek vanaf nu een eitje.

Praktische tips voor deze opdracht

  • Begin met door al je sms’jes en e-mails heengaan op zoek naar de zinnen die je in het verleden al eens hebben doen stralen. En je hebt er waarschijnlijk ook wel een paar in je herinnering zitten. Deze vormen de eerste kraaltjes. Zo, de kop is eraf (en je loopt niet voor schut met een lege armband).
  • Bewaar een klein zakje kralen in je portemonnee, zodat je ook op onverwachte momenten klaar bent om te ontvangen en er geen mooie woorden verloren gaan.
  • Maak een hardcopy complimentenschriftje en een online complimentenmap of -bestand. Zo kun je uitgesproken complimentjes meteen opschrijven en online ontvangen mailtjes gemakkelijk op één plek opslaan.
  • Ehja… mannen. Kralenarmbanden zijn ook voor jullie natuurlijk ontzettend hip. Mocht deze beachlook toch niet aan jou zijn besteed of staat net de winter voor de deur, denk dan eens aan een kleine raceautoverzameling, voetbalplaatjes of een zakje Fisherman’s Friend. Je kunt natuurlijk ook gewoon elke avond bij je vriendin kralen aan haar armbandje rijgen. Zijn er twee blij!

Succes!

Lees hier de serie “in 6 stappen naar doen wat je écht wilt”

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Droombaanreis, Ken jezelf, Keuzestress, Netwerken, Oriënteren, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zie hoe goed je bent!: stap 4 in ‘doen wat je wilt’'?