fbpx

Zo creëer jij je eigen shit

zo creeer jij je eigen shit - by Jan Prokes - angry-bad-john-art-black-and-white-emotion-709732

Er gebeurt veel als er niet gesproken wordt. Dat merkte ik toen ik werkte op een stilte retraite. Een dienende en dankbare taak. Ik begeleidde de deelnemers in hun proces. De retraite bestond uit yoga- en meditatielessen, verder was er iedere dag een groepsles. Een les over het Boeddhisme, Taoïsme en over het hier en nu. Een les over de kracht van innerlijke vrede en hoe je dit kunt bereiken. Want je eigen shit: creëer je vooral zelf.

We leven niet in het moment

Het is best vreemd dat je vaak niet in het moment leeft. Het huidige moment is namelijk alles wat er is. En alles wat er altijd alleen maar zal zijn. Je leven speelt zich nú af. Toch leef jij jouw leven vaak niet nu. Je leeft in het verleden. Of je leeft in de toekomst. Je wilt daar dingen aan veranderen. Je wilt dat het anders is of je wilt de omstandigheden veranderen. Dat veroorzaakt frustratie. Het veroorzaakt stress en negativiteit. De Boeddhisten zeggen dat jij zo jouw eigen lijden creëert. Je creëert dus je eigen shit omdat je weerstand hebt tegen de realiteit. Hoe meer frustratie hoe minder geluk.

Je eigen shit creëer je zelf

Jouw denkmachine staat vaak aan. De hele dag door wil je dingen bereiken. Het is bijna een verslaving om alles te willen controleren en bedenken. Oordelen, angsten, afkeer, moeten. Daardoor ben jij misschien wel chronisch gefrustreerd. Je wilt de perfecte omstandigheden creëren. Want als jij de perfecte baan hebt, het perfecte huis of de meest geweldige relatie, dán ben je gelukkig, toch? Geluk zoeken in externe omstandigheden werkt niet want omstandigheden veranderen voortdurend. Door geluk te zoeken in iets externs creëer jij je eigen shit.

Dit kun je doen om meer geluk, rust en vrede te ervaren

Het eerste sleutelwoord is acceptatie. Je wordt je bewust van de zaken die je niet kunt veranderen en je accepteert het. Je accepteert dat het nu 12 graden is in plaats van 25. En dat het regent. Je accepteert dat je in dit land belasting betaalt en dat het iedere week weer een keer maandag is. En je dus niet uit kunt slapen. Je staat de situatie toe zoals hij is en daardoor laat jij jouw weerstand en frustratie voor wat het is.

Het tweede sleutelwoord is bewustwording. Bewustwording van je gedachten en emoties. En van het feit dat jij niet je denken en emoties bént. Je kunt zeggen er is angst in plaats van ik ben bang. Stop met leven in het verleden en in de toekomst. Leef in het nu.

Accepteer wat je niet kunt veranderen. En verander wat je kunt veranderen.

Tags: , , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu